Szilágyi György: Fagyjon a mosoly az önök arcára! Először október 11-én, amikor elvesztik a kétharmadot, utána pedig 2022-ben, amikor a hatalmukat

parlament
MTI/Kovács Tamás

Szilágyi György a szeptember 28-ai parlamenti ülésen napirenden kívüli felszólalásában elmondta, október 11-én egy nagyon fontos időközi választás lesz Borsodban, melyen a kétharmad múlik.

A jobbikos képviselő úgy véli, sajnos szokás szerint durva kampányt folytat a kormány Borsodban is, azonban – fogalmazott –, most újabb szintet léptek.

Már nem csak Bíró Lászlót, az ellenzék képviselőjelöltjét sértegetik durva módon, hanem alpári, durva szavakkal a választókat, közben pedig még ki is nevetik őket

 

– mondta Szilágyi.

A képviselő arra a videóra utalt, ami nemrégiben került ki az internetre, amelyben

Koncz Zsófiának, a Fidesz jelöltjének testvére nyomdafestéket nem tűrő szavakat mond telefonálás közben a választópolgárnak.

A körülötte lévők ahelyett, hogy rendre utasítanák a fiatalembert, inkább nevetgélnek. Amikor pedig ezt számon kérik tőlük, nem elnézést kérnek, hanem azzal mentegetőznek, hogy csak vicceltek.

Ezek után még világosabb, hogy mit gondol Koncz Zsófia és köre a választókról: nekik a borsodi emberek annyit érnek amennyire tisztelik őket, semennyit

– közölte Szilágyi hozzátéve, Koncz Zsófia mondhatta volna azt is, hogy bocsánatot kér testvére viselkedéséért, vagy jelezhette volna, nem ért egyet vele, ő azonban úgy reagált: a testvére viccelődött.

Szilágyi elmondta – ha már a viccnél tartunk –, az is elég viccesnek tűnt, amikor a Fidesz Koncz Zsófiát indította ezen a választáson, hiszen Washingtonból valószínűleg tudta, hogy a borsodi embereknek mik a problémái, milyen az élet ott.

A képviselő felidézte Pócs Jánost is, aki egy cigány embert berakott a kazánba és azzal fenyegette, hogy elégeti, s ahelyett, hogy ő is bocsánatot kért volna, azt mondta: viccelt.

Szilágyi a vicc kapcsán emlékeztetett például Balogh Józsefre, Mengyi Rolandra, Simonka Györgyre és Boldog Istvánra is.

De biztos nagy tréfamesternek tartják az önök soraiban ülő Farkas Flóriánt is, aki 1,6 milliárd forintot vett el azoktól az emberektől, akik rászorulnának, és amit a cigány felzárkóztatásra kellett volna költeni

 

– fogalmazott.

Kitért arra is, hogy viccből vonhatják meg a szót a legnagyobb ellenzéki frakcióval rendelkező Jobbik elnökétől azért, mert azt mondja, elvtárs. De azt is viccnek tarthatják – tért ki rá Szilágyi –, hogy amikor Potápi Árpád előző héten elmondott mondatait egy héttel később Rétvári Bence letagadja. Pedig Potápi azt mondta: Tőkés László nemzetáruló.

Nincs két Fidesz. Ez a Fidesz igazi arca. Az van, ami a videón is látható: arrogancia, közöny és lenézés. A magyar emberek nem ezt érdemlik és megunták, hogy semmibe veszik őket. Lenézni és elárulni a választókat megbocsájthatatlan a politikában

– fogalmazott Szilágyi. 

Szavait azzal zárta, azt kívánja az országnak, s a Jobbik azt szeretné:

Fagyjon a mosoly az önök arcára. Először október 11-én, amikor elvesztik a kétharmadot, utána pedig 2022-ben, amikor elvesztik a hatalmukat.

Dömötör Csaba államtitkár röviden válaszolt az elhangzottakra. Érvként annyit hozott fel:

egy választáson nem induló tinédzser szóhasználatáról nem érdemes vitatkozni a Parlamentben.

Majd az ellenzék közös jelöltjének, Bíró Lászlónak múltbéli cselekedetire kezdett utalni. Olyan dolgokra, amelyekért Bíró László már többször is bocsánatot kért. Dömötör a többi „vicces ember” cselekedetére egyáltalán nem reagált.

Lukács László György arra volt kíváncsi, beépülhetett-e a miskolci Fideszbe a Securitate?

Lukács László György, a Jobbik országgyűlési képviselője “Mennyire hiteles a kormány politikája?” címmel azonnali kérdést tett fel kérdést a Belügyminisztériumnak. A politikus elmondta, hazánk külső és belső védelme létfontosságú a mai világban, ezért a biztonságért tart fenn hazánk is hadsereget, rendőrséget és titkosszolgálatokat.

Ha minden jól működik, ezek a szervek képesek a fenyegető veszélyt elhárítani, de vajon miként dolgozhatnak ezek a szervek Miskolcon?

- tette fel a kérdést.

A kérdés azért merült fel, mert augusztusban, állami ünnepség keretében Demeter Ervin egykori titokminiszter egy álomról, majd a valóra vált jövőről beszélt, amelyben a román Securitate-k szerették volna eltávolítani őt beosztásából és helyére saját emberüket ültetni. A jegyzőkönyv érdekében a Jobbik képviselője pontosan idézte Demeter Ervin mondatait: “Álmomban a fejemhez kaptam és a szar, szemét szekusok alliteráció pattant ki belőle, ekkor a másik oldalamra fordulás miatt, vagy egy szúnyog zizegése miatt, már nem tudom pontosan, de felébredtem. Az álom eltávolodott, de a rossz érzés megmaradt, vajon csak egy rossz álom volt, vagy egy jövőbeli történés előérzete?"

A képviselő szerint helyes volt Demeter előérzete, ugyanis nem kellett sokat várnia ahhoz, hogy eltávolítsák.

Szeptember 10-én ugyanis a korábbi önkormányzati választáson vesztes, fideszes polgármesterjelöltet nevezték ki a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kormányhivatal élére, leváltva Demetert.

Lukács László György úgy véli, érdemes komolyan venni a Fidesz korábbi titokminiszterének szavait egyrészt azért, mert egy gyakorlott ex-miniszterről van szó, másrészről pedig azért, mert a Miskolciaknak joguk van tudni, hogy a román titkosszolgálat jogelődje beférkőzött-e a helyi közéletbe.

Lukács annak a kérdésére, hogy beépülhetett-e a miskolci Fideszbe a Securitate? A Belügyminiszter jelenlétének hiányában végül Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter válaszolt, aki röviden elmondta, szerencsére Demeter nem álmodott meg semmi olyat, amit már ne tudott volna, ugyanis augusztus 17-én személyesen találkoztunk és akkor jelezte neki, hogy szeptember 10-től a kormányhivatal vezetői pozíciójában váltásra kerül sor, így szerinte a későbbiekben elhangzott mondatokban semmilyen jövendölés nincs, a többi pedig tényleg a jövendölés kategóriájába tartozik, amiről jobb, ha közszereplők a nyilvánosság előtt nem számolnak be.

Lukács viszontválaszában elmondta, két dolog lehet: vagy becsapták Gulyást is ezek a szolgálatok, vagy pedig ő maga az, akiről ezt kellene feltételezni, amit kizárna, tekintettel arra, hogy nemzetbiztonsági átvilágításon átesett.

A Jobbikos politikus szerint viszont nem szabad félvárról venni az ügyet, mert

nemrégiben kerültek elő a miskolci városházáról azok a videós és mikrofonos eszközök, amik lehetőséget adtak az ott tartózkodók gyűléseken kívüli megfigyelésére, beszélgetéseik rögzítésére. Ezeket a készülékeket 2016 augusztusában Kriza Ákos akkori fideszes polgármester kérésére a kinevezett kormánytisztviselő, Alakszai Zoltán vásárolta a képviselő-testület tudta nélkül. Mindez 3,7 millió forintba került a helyi embereknek.

Lukács megkérdezte, vajon biztonságban vannak-e a miskolci emberek az idegen nemzet titkosszolgálati eszközeitől? Gulyás szerint ő ugyan felügyeli a kormányhivatalokat, de nem ő nevezi ki a kormányhivatali vezetőket, hanem a miniszterelnök. Úgy gondolja, a vádak megfogalmazása sokszorosan alaptalan egy olyan párt részéről, ami egy olyan szövetségnek a részese, ahol magyar politikai erőkkel szemben a román politikai erőket támogatnak.