Bezárt a mohácsi szülészet, 50 kilométert utaztatják a kismamákat

Bezárt a mohácsi szülészet, 50 kilométert utaztatják a kismamákat

Így most a legközelebbi Pécsre tudnak menni szülni a várandós anyák az osztálybezárás miatt.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Mohácsi Kórház területi ellátási kötelezettségbe tartozó szülészeti eseteket szakmaspecifikus koncentráció keretében 2022. június 1. napjától a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika látja el – olvasható a mohácsi kórház által kedden kiadott lakossági tájékoztatóban.

A dr. Csizmadia Csaba főigazgató által „szakmaspecifikus koncentrációnak” nevezett osztálybezárás minden bizonnyal ezúttal is annak eufemizált megfelelője, hogy a szükséges személyi feltételek hiánya miatt nem volt tovább fenntartható az érintett kórházi ellátás.

Ennek megfelelően szülni már nem lehet Mohácson, csupán a nőgyógyászati járóbeteg-ellátás, a várandósgondozás és a progresszív ellátási szintnek megfelelő nőgyógyászati műtétek, valamint a nőgyógyászati ügyelet marad elérhető.

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika egyébként közúton 48,6 kilométerre található a Mohácsi Kórháztól, ami bő 40 perces utazást jelent.

A Másállapotot a szülészetben nevű, a hazai szülészeti rendszer állapotán javítani kívánó közösség Facebook-oldalán úgy fogalmaztak, „Mohács elesett”, és a bezárás azért is szomorú, mert a mohácsi szülészetről sok pozitív visszajelzés is érkezett hozzájuk támogató szemléletük miatt.

„Szűkíti ez a döntés mindazon nők és családok mozgásterét, akik Mohácson terveztek szülni, akik szerettek volna Mohács környékén intézeten kívül szülni, és a túlterheltség miatt negatívan hathat a pécsi intézményben szülőkre is. A lakóhelyhez közeli, könnyen elérhető, támogató szemléletű ellátás a szülészeti ellátásban is fontos.” – írták.