MOK-titkár: Semmi akadálya, hogy kötelezővé tegyék itthon a koronavírus elleni oltást

MOK-titkár: Semmi akadálya, hogy kötelezővé tegyék itthon a koronavírus elleni oltást

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) titkára, Dr. Nagy Marcell a Szabad Európának azt nyilatkozta, semmi akadálya, hogy kötelezővé tegyék itthon a koronavírus elleni oltást, s úgy véli, kulcsfontosságú lenne a jó kommunikáció, hiszen az oltás össztársadalmi érdek.

A portál kérdésére, miszerint Nagy Marcellnek mint egészségügyi szakembernek, vannak-e fenntartásai a vakcinával szemben, a titkár azt a választ adta, őt már beoltották, a lehetőség pedig adott arra, hogy az oltást kötelezővé tegyék, aminek elrendelése az országos tisztifőorvos hatásköre Magyarországon.

A szakember szerint abban sincs semmi rendkívüli, ha egy munkáltató így dönt, hiszen most is vannak például munkakörhöz kötött védőoltások. A MOK titkára tehát úgy vélekedik, bizonyos oltásokat kötelezővé tenni egyáltalán nem ritkaságszámba menő dolog.

Amennyiben a munkahelyi kockázatértékelés alapján az egészséget nem veszélyeztető munkavégzéshez elengedhetetlen a dolgozók immunizálása, a munkáltató elrendelheti azt a hatályos szabályok alapján.

Példaként említette, ebbe az irányba mutat a Semmelweis Egyetem döntése is: az alkalmazottak vagy beoltatják vagy kétnaponta teszteltetik magukat.

Nincs más választás, mint az oltás, ha vissza akarjuk kapni az életünket, ezt kell világossá tenni

– vélekedik a szakember, aki szerint továbbá példát nem csak az orvosoknak, az egészségügyben dolgozóknak kell mutatniuk, hanem a közéleti szereplőknek, politikusoknak, celebeknek is. A közösségi médiának pedig arról kellene szólnia, hogy az említett véleményformálók oltásra buzdítanak, mellette kampányolnak.

Az oltás hivatalos oldala, vagyis a vakcinainfo.gov.hu jelenleg ugyan még elég szegényes, Nagy Marcell szerint itt lenne a helye minden oltással kapcsolatos tájékoztatásnak, illetve dokumentumnak.

Hogyan várható el az, hogy valaki jó döntést hozzon, vagy egyáltalán döntést hozzon, ha ehhez nem kap meg minden információt? 

– vetette fel a MOK titkára.