Késik a százhalombattai finomító újraindulása

Késik a százhalombattai finomító újraindulása

A csúszás mellett gondot okoz a megfelelő import hiánya is.

A szerdai nyomáspróbán újabb repedést találtak a szakemberek a Mol százhalombattai Dunai Finomítójának indítópróbáján. Az Index értesülése szerint emiatt a december 2-ra tervezett újraindítás helyett minimum három napos csúszásra kell számítani.

Ez azonban azt is jelenti, hogy továbbra is átmeneti készlethiánnyal kell számolni a benzinkutakon, amely Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint nem csak a kiskutakat érintheti, hanem a nagyokat is.

Amíg érvényben van a 480 forintos ársapka, addig nem fog javulni a helyzet és szerinte a korlátozás nagyobb kárt okoz, mint amit az árnövekedés okozott a múltban

- hangsúlyozta Grád Ottó.

Az Index úgy tudja, hogy a finomító újraindításának csúszása mellett gondot okoz a megfelelő import hiánya is. A cikk szerint a Mol folyamatosan importál szlovákiai finomítójából olajat, de a logisztikai kapacitásai többet nem bírnak el. Számos szereplő, amelyek korábban aktív importőrök voltak, a nagykereskedelmi hatósági ár miatt felfüggesztették vagy minimalizálták ezt a tevékenységet.