A Mol szerint már korábban korlátozták az Ukrajnába exportált üzemanyag mennyiségét

A Mol szerint már korábban korlátozták az Ukrajnába exportált üzemanyag mennyiségét

"A magyarországi üzemanyagpiac mintegy 30 százaléka importforrásból érkezett az elmúlt években, jelenleg azonban ez az ellátás szinte teljesen eltűnt" a vállalat szerint.

Ahogyan arról beszámoltunk, Bencze János, a Jobbik országgyűlési képviselője hívta fel a figyelmet arra, hogy a Mol naponta 160 ezer liter üzemanyagot szállít Ukrajnába. Az ellenzéki politikus szerint "ez több, mint nettó pofátlanság", mivel úgy viszik ki az országból, hogy közben hazánkban üzemanyaghiány és tankolási limit van. Ezért írásban fordult a belügyminiszterhez, mindez hogyan történhetett meg.

A magyarországi üzemanyag-ellátás akadozásán túl a hírek szerint műszaki hiba miatt 50-55 százalékos kapacitáson termel a Mol százhalombattai finomítója. Szakértők szerint a probléma gyors megoldása nélkül már decemberre is fenntarthatatlanná válhat a hatósági ár.

Az Index megkeresésére a Mol sajtóosztálya az export kapcsán a következőt válaszolta:

A magyarországi üzemanyagpiac mintegy 30 százaléka importforrásból érkezett az elmúlt években, jelenleg azonban ez az ellátás szinte teljesen eltűnt és a Mol látja el a hazai benzinkutak 85 százalékát. Az itthoni készletek növelése érdekében már korábban korlátoztuk a Mol exporttevékenységét, amely az Ukrajnába szállított mennyiségre is vonatkozik.

Témába vágó kérdéseinkkel lapunk is megkereste a Molt, de számunkra eddig még nem küldtek választ.