MTA-dolgozók üzenik Orbánnak: az Akadémia mi vagyunk!

Nem tégla és habarcs, hanem közösség. 

Lovász László, az MTA elnöke és Palkovics László innovációs miniszter pénteki találkozója után zárónyilatkozatot adtak ki, amelyben többek közt leszögezték, hogy "a Magyar Tudományos Akadémia elnöke tudomásul veszi a Kormány szándékát, miszerint az MTA kutatóintézet-hálózatát az Akadémia szervezetén kívül kívánja működtetni."

Az Akadémiai Dolgozók Fóruma "megdöbbenéssel értesült" az átvilágítás eredményének bevárása nélkül kötött egyezségről, amely

ellentmond a 2018. decemberi rendkívüli MTA közgyűlés nagy többséggel elfogadott határozatainak és az MTA Elnöksége februári döntéseinek is, miszerint az akadémiai kutatóhálózat továbbra is kizárólag az MTA szervezeti keretein belül kell, hogy maradjon.

Az akadémiai érdekvédők szerint éppen ezért a Lovász László elnök és Palkovics László miniszter által aláírt nyilatkozatot nem lehet másként értékelni, mint "az akadémiai dolgozók közössége és a magyar tudományosság számára legfontosabb kérdésben történő megfutamodást".

Az ADF Facebook oldalán Orbán Viktorhoz fordulnak, emlékeztetve rá, hogy hiába hagyják érintetlenül az MTA vagyonát, mert annak igazi értékei a tudósok, akiktől most meg akarják fosztani az intézményt. 

"Mert melyek az Akadémia értékei, ha nem a kiművelt emberfők? Mi az Akadémia vagyona, ha nem az ötezer ott dolgozó ember és családjuk? Mi lehet a jövője a kiüresített és tudósaitól megfosztott Akadémiának?  Hogyan töltheti be  e vagyon és ezen értékek nélkül nemzeti küldetését, melyre majdnem kétszáz éve alapították?"

-teszik fel a kérdést az akadémiai dolgozók.

Az érdekvédők leszögezik:

"Az Akadémia nem tégla és habarcs. Nem egy szám a költségvetésben. Nem holt dolgok leltára. Az Akadémia mi magunk vagyunk!"