Nagy Márton szerint a hazai üzemanyagáraknak ezen a szinten kell maradniuk továbbra is

Nagy Márton szerint a hazai üzemanyagáraknak ezen a szinten kell maradniuk továbbra is

A nemzetgazdasági miniszter ezt régiós középmezőny címszóval emlegette, és szerinte a gázolaj esetében nem áll fenn lehetőség árkiigazításra.

A hazai üzemanyagáraknak továbbra is a régiós középmezőnyben kell maradniuk

- hangsúlyozta Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a Magyar Ásványolaj Szövetséggel és a Mollal történő tárgyaláson a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdai közleménye szerint.

Az MTI azt írja, a tárcavezető a Magyar Ásványolaj Szövetség, köztük a Mol képviselőivel egyeztetett. A felek korábbi megállapodása szerint a rendszeresen megrendezésre kerülő találkozókon áttekintik az üzemanyag-ellátásra és az árakra ható hazai és nemzetközi eseményeket és gazdasági folyamatokat - közölték.

Nagy Márton az egyeztetésen kihangsúlyozta, hogy az Orbán-kormány továbbra is elkötelezett ellátásbiztonság és a megfelelő üzemanyagárak kialakítása mellett, így arra kéri az üzemanyagforgalmazókat, hogy törekedjenek korábbi vállalásuk betartására, azaz a regionális szinten is versenyképes árszínvonalú üzemanyagok biztosítására.

Az egyeztető felek a korábbi hónapoknak megfelelően újra áttekintették a régiós szintű árak kialakításának lehetőségeit oly módon, hogy a hazai üzemanyag árak legalább a középmezőnyben szerepelhessenek. A miniszter kijelentette, hogy szerinte

a benzinárak tekintetében lát esélyt az árak kiigazítására, a gázolaj esetében azonban nem azonosítható ilyen lehetőség.

A felek megerősítették, hogy a kormány és a miniszter álláspontját megfontolva, célkitűzéseikkel azonosulva törekedni kívánnak arra, hogy vállalásuknak eleget tegyenek. A miniszter kiemelte, a megfizethető üzemanyag közös érdek, amely a családok védelme mellett hozzájárul a fogyasztás helyreállításához, a 4 százalékos gazdasági növekedés eléréséhez - ígérik a közleményben.

Toporognak az árak

Ezzel együtt a a holtankoljak.hu szerdán azt írta: péntektől csak a benzin ára változik, ami bruttó 3 forintos csökkenést jelent a nagykereskedelmi árat tekintve. A gázolaj ára a héten már nem változik. Így az átlagárak tekintetében a hét második felében a következőket tapasztalhatjuk a kutakon:

🟢 95-ös benzin: 600 Ft/liter

🔴 Gázolaj: 640 Ft/liter

Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök (b3), Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója (b2), valamint az igazgatóság tagjai 2022. december 8-án. Mellettük Nagy Márton (MTI)