Nagyjából 1000 sofőr hiányzik a Volánbusznál, a vonatpótlók pedig csak tovább rontják a helyzetet

Nagyjából 1000 sofőr hiányzik a Volánbusznál, a vonatpótlók pedig csak tovább rontják a helyzetet

Jövőre 20-25 százalékos béremelésre lenne szükség ahhoz, hogy megállítsák a buszvezetők elvándorlását. Jelenleg ott tartunk, hogy ha megbetegszik néhány sofőr, akár 30 percet is késhet a busz.

Hétfőn reggel a szokásosnál is nagyobb volt a zsúfoltság a Budakeszi és Budapest között közlekedő agglomerációs járatán, mivel azt a látszat ellenére a Volán működteti, és mert egyszerre hét buszvezető is lebetegedett, ezért nem tudták elindítani a járatokat.

A dugók mellett azonban most még személyzethiány is tetézte a bajt, ahogy ez mindennapos mostanában, a Volánbusz az utóbbi időben rendszeresen nem adja ki az előírt mennyiségű buszt a kék agglomerációs vonalakra (...) Eközben persze a bezárt vasútvonalakon buszok tucatjai pótolnak vonatokat az ország más részein

– írta közösségi oldalán Vitézy Dávid korábbi közlekedési államtitkár.

Reggel 7 és 9 óra között menetrend szerint 35 autóbusznak kellene indulnia Budakesziről Budapestre, hétfőn csak 21 darab indult, ami azt jelenti, hogy 10 buszból 4 nem indult el – magyarázta Vitézy az RTL Híradónak.

A Volánbusz a csatorna megkeresésére elmondta, hogy a váratlan megbetegedések miatt a járatok a kérdéses időszakban csak 5-30 perces késéssel tudtak közlekedni. Vitézy Dávid szerint nem ez okozza a késéseket és a kimaradásokat, hanem az általános buszvezetőhiány.

Az RTL a a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezetet is megkereste. Dobi István az érdekképviseleti elnök elmondta:

A vonatpótló még plusz munkát jelent a Volánbusz számára, arra nincs megfelelő mennyiségű járművezető. Az elvándorlás a társaságtól nem állt meg. Jelentős, 20-25 százalékos fizetésemelést kellene jövő évben a munkavállalóknak kiosztani.

A Híradó megkereste a Lázár János által vezetett Építési és Közlekedési Minisztériumot is, de nem válaszoltak a kérdéseikre.

(Címlapkép: Credobus Inovell 12 típusú autóbuszok a Volánbusz Zrt. győri rendezvényén 2022. október 26-án. MTI/Krizsán Csaba)