Vége a puha eszközök politikájának?! A BKV-s szakszervezet is ellenállásra buzdít

Rajtuk a sor.

A szakszervezetek erős háttér nélkül nem sokra mennek, különösen nem egy olyan kormány ellen, amelyik nyolc éve nem hallgat meg senkit – szögezte le Naszályi Gábor, a BKV-s Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) elnöke. A szakszervezeti vezető a rabszolgatörvény alkalmazásának megakadályozására buzdít.

Az elnök szerint a munkavállalók elvárják, hogy a szakszervezeti konföderációk – politikai nézeteiktől függetlenül – együtt és határozottan lépjenek fel a törvény bevezetése vagy annak alkalmazása ellen, s akaratukat – ha már nincs más lehetőség – akár az utcán próbálják meg érvényesíteni. Nincs már idő a hosszas fontolgatásra, mert ez a hatalom, amelyet ebben a törvénymódosításban a külföldi nagytőke mozgat, nem kíváncsi ellenvéleményre – idézi a zoom.hu a szakszervezet közleményét.

Amennyiben mégsem járnak sikerrel, a szakszervezet országos mozgósításba kezd a közlekedésiek körében is: felszólít minden munkavállalót, tagadja meg a megszokottnál több túlórát. Ezt ugyanis bárki megteheti – hívta fel a figyelmet az elnök.

„Megakadályoztuk, hogy a rabszolgatörvényt jogszerűen elfogadják"

Én végtelenül tisztelem Tamás tudását, felkészültségét, és azt konstruktív hangnemet, amelyet szakmai hozzászólásaival behozott újra a Házba. Viszont mi ezt a konstruktív ellenzékiséget 2010-ben már eljátszottuk, egy sokkal békésebb Fidesz-kétharmados világban, és már akkor falakba ütköztünk. Szükségszerű, hogy elengedjük ezeket a klasszikus, szép, hagyományos műfajokat, mint érvelő, érdemi vita, és csak színtérnek használjuk az Országgyűlést, ahol elmondjuk a választóknak az álláspontunknak.

Csütörtökön újabb tüntetés lesz a rabszolgatörvény ellen. Idetartozik, hogy az ellenzéki politikusok arra szólították fel a szakszervezeteket, hogy

álljanak a tiltakozás élére, mert a jogszabály már csak az utcán, és a munkahelyeken tud elbukni.

Gyöngyösi Márton: alkotmányellenes és házszabálysértő volt a rabszolgatörvény megszavazása

Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezetője és elnökhelyettese botrányosnak nevezte a parlamentben történteket, utalva arra, ahogy a kormánytöbbség kezelte a szavazást. Emlékeztetett rá, hogy Latorcai János a parlamenti padsorokból ( a pulpitust ellenzéki képviselők foglalták el) vezette le az ülést és a szavazógépek a képviselői kártyák nélkül is működtek.

(Címlap- és borítókép: Béli Balázs - Alfahír)