Költségvetési csalás miatt tart házkutatást a NAV Iványi Gáborék egyesületénél

Költségvetési csalás miatt tart házkutatást a NAV Iványi Gáborék egyesületénél

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal körülbelül harminc munkatársa házkutatási paranccsal jelent meg az Oltalom Karitatív Egyesület józsefvárosi, Dankó utcai központjában.

Ez egy demonstratív politikai akció

- nyilatkozta a helyszínen a hvg.hu-nak az egyesület vezetője, Iványi Gábor. A NAV-osokat a kötelező iratmegőrzésre használt helyiségekbe engedték be, Iványi elmondta, hogy költségvetési csalás gyanúja miatt nyomoznak a Wesley János Lelkészképző Főiskolával és az Oltalom Karitatív Egyesülettel szemben.

Itt nincs költségvetési csalás, ha van ilyen, akkor azt a Miniszterelnökségen tessék keresni

- kommentálta a vádakat a vezető, aki szerint ez a régi történet új felvonása lehet: valóban van elmaradásuk a NAV felé, de mint sokszor elmondta, ezt nagyon szívesen kifizetnék, ha végre a magyar állami is kifizetné azt a több milliárd forintot nekik, ami a jog szerint jár – szerinte ez mintegy 12 milliárd forint körüli összeg.

Az adótartozást az Egységben Magyarországért köztársasági elnök-jelöltjeként is felmerült Iványi vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) karitatív intézményei halmoztak fel. A 200 millió forintnyi felhalmozott tartozás az intézményekben foglalkoztatottak bérének járulékterheiből és késedelmi büntetésből jött össze, amit a NAV korábban már próbált behajtani lefoglalásokkal, inkasszókkal.

Ezt persze könnyedén ki tudnák fizetni, ha az egyházának a státuszát végre rendeznék, de erre 2017 óta nem került sor. Iványi szerint világraszóló botrány, hogy amíg ők segítik a hajléktalanokat, Magyarországon az üldözésüket az alkotmányban rögzítették.