Navracsics arra számít, hogy az EU decemberben jóváhagyja a kormány helyreállítási tervét

Navracsics arra számít, hogy az EU decemberben jóváhagyja a kormány helyreállítási tervét

Magyarország arra számít, hogy az EU pénzügyminiszterei december 12-i Ecofin-ülésen jóváhagyják a kormány helyreállítási tervét - nyilatkozta kedden a Reutersnek Navracsics Tibor. Az atv.hu azt írja, a területfejlesztési és az uniós forrásokért felelős miniszter megerősítette, szerinte az Európai Bizottság valószínűleg javasolni fogja az uniós kormányoknak, hogy függesszék fel az uniós költségvetésből Magyarországra irányuló transzferek 65 százalékát, ami körülbelül 7,5 milliárd eurónak felel meg. Elismételte, teljesíti a Brüsszel felé vállalt kötelezettségeket.

"Megtettem minden tőlem telhetőt"

- jelentette ki Navracsics Tibor, aki úgy tartja, ha decemberben alá tudjuk írni a partnerségi megállapodást az Unióval, és ha a Tanács elfogadja a helyreállítási tervet, akkor "még időben vagyunk".

A miniszter szavai szerint most az uniós források esetleges felfüggesztésén van a hangsúly. Ugyanakkor arra, hogy lát-e még teret az utolsó pillanatban politikai kompromisszumra, Navracsics úgy fogalmazott:

Optimista ember vagyok, sok mindent láttam.

Ismeretes, a múlt héten Navracsics Tibor azt állította, sajtóértesülések szerint az idei év végéig aláírhatják azon megállapodásokat, amelyek lehetővé teszik, hogy Magyarország jövőre hozzáférhessen a 3000 milliárd forintnyi uniós forráshoz. Hivatalos tájékoztatás híján pedig azt mondta, "olvasgatjuk a cikkeket, aztán próbáljuk megtalálni, hogy a Bizottság mit kifogásol".