Z. Kárpát Dániel: Ne kerüljön génmódosított élelmiszer a magyar családok asztalára!

Z. Kárpát Dániel: Ne kerüljön génmódosított élelmiszer a magyar családok asztalára!

A Jobbik-Konzervatívok képviselője hangsúlyozta, hogy egyelőre nem ismert a GMO termékek hosszútávú, egészségre gyakorolt hatása, így legalábbis az egyértelmű megkülönböztetésük mindenképp szükséges.

„GMO-s vagy GMO-mentes élelmiszer kerüljön a magyar családok asztalára?!” – ez volt a kérdés az Országgyűlés Gazdasági Bizottság Fogyasztóvédelmi Albizottságának ülésén kedden, ahol Z. Kárpát Dániel annak elnökeként vettem részt. A bizottság a genetikailag módosított összetevőket tartalmazó termékekről, illetve azok jelölési lehetőségeiről kapott tájékoztatást.

Azt látjuk, hogy a jelenlegi szabályozás szerint nem szükséges feltüntetni például a húsipari termékek esetén, ha GMO-s takarmányt is kapott az állat

– nehezményezte a jobbikos politikus.

Hangsúlyozta: annak okán, hogy jelenleg még nem ismerjük ezen termékek hosszútávú egészségre gyakorolt hatásait, mindenképp szükségesnek tartja, hogy az élelmiszerek jelölése hiperbiztonságos legyen.

Éppen ezért javasolta, hogy a másodlagos élelmiszerek (hús, tej, tojás) vonatkozásában is kerüljön kötelezően feltüntetésre a címkén keresztül, hogy az állat felnevelése során használtak-e genetikailag módosított összetevőket tartalmazó takarmányt.

Az erről szóló határozati javaslatunkat hamarosan leteszik a parlament asztalára – ígérte Z. Kárpát Dániel.

(Címlapkép: Béli Balázs/Alfahír)