"Ne akarjanak lecserélni minket" - betiltott interjú a Fradi-táborral

Interjút készített az egyik legismertebb hazai labdarúgással foglalkozó portál a Fradi-meccseket bojkottáló, Kubatov Gáborral szemben álló szurkolókkal. Az interjú végül rejtélyes okoknál fogva nem jelenhetett meg, mi most lehozzuk.

Az utóbbi hetekben sorra jelentek meg Tábort lejárató cikkek különböző bulvár lapokban. Az egyik legismertebb hazai labdarúgással foglalkozó internetes újságnál – amely szó nélkül átvette és leközölte ezeket a cikkeket – lehetőségünk volt nekünk is megszólalni, elmondani a mi álláspontunkat is. Legalábbis ezt hittük… Megkaptuk a valaha volt legkeményebb, legprovokatívabb kérdéseket, amelyeknek természetesen álltunk elébe és mi válaszoltunk is rá. Biztos nem ezekre válaszokra számítottak, mert a cikk csak nem akart megjelenni. Utólag különböző kifogásokkal álltak elő. Hol neveket akartak, hol pedig a főnökség és a jogászaik válaszára vártak. Hogy valójában miért nem jelent meg az írás, azt mindenkinek a képzelő erejére bízzuk. Azonban az igazságot nem lehet a szőnyeg alá söpörni.

- olvashattuk a Szurkolók Személyiségi Jogok Nélkül Facebook-oldalon. Az Alfahír teljes egészében közli a letiltott interjút, íme:

- Az elmúlt időszak sajtóhíreiből akár azt is gondolhatná az ember, hogy megölnétek Kubatov Gábort, de még a családját is bántanátok. Ezt kulturált megnyilvánulásnak tartjátok?

E kérdés hallatán egy klasszikus filmbéli idézet jut eszünkbe: "Bástya elvtársat már meg sem akarják gyilkolni? Én már szart érek?" Nos, a válaszunk: nem, véleményünk szerint nem lenne kulturált megnyilvánulás megölni Kubatov Gábort, vagy bántani a családját. Éppen ezért mi magunk sehol sem fejeztük ki erre irányuló szándékunkat. Ezt a képet ő maga szeretné kialakítani rólunk a közvélemény szemében. Mindeközben mi próbálunk nem törődni az egyre elképesztőbb rágalomhadjárattal, amit a klub indított ellenünk. Így a tökéletes - és sokak által őszintén várt - gyilkosság kieszelése helyett a hagyományoknak megfelelően karácsonykor ismét adománygyűjtést szerveztünk a Tűzoltó Utcai Gyermekklinika kis betegeinek, aminek keretében egy jótékonysági focitornát is rendeztünk. Most éppen - más táborokkal együtt - a nemrégiben alakult székely válogatottnak próbálunk segíteni. Emellett mi vagyunk azok a szurkolók is, akik elmentek kitakarítani a régi stadiont, persze a vezetőség szerint akkor is kárt okoztunk. Ez egy összetartó közösség, amit most ki akarnak szorítani a stadionból.

- A Bors arról számolt be a minap, hogy az FTC biztonsági főnökét is fenyegetés érte. Ti készítettétek a feliratot? Ha igen, miért?

Ha már a gyilkosságoknál tartunk, pont egy olyan emberről szól a feltett kérdés, aki életellenes bűncselekmény miatt hosszú éveket a börtönben töltött. Inkább megkérdezhetnék Gábortól, hogy hogyan lehet ez az ember az FTC biztonsági főnöke. Persze tudjuk, papíron ő csak „szurkolói koordinátor”. Ezek jogi kiskapuk, amikkel rosszhiszeműen visszaélnek. Furcsálltuk, hogy pont Kubatov Gábor beszélt arról, hogy nem ül le „zavaros hátterű” emberekkel tárgyalni. Inkább alkalmazza őket, zavaros körülmények között... Esetleg megkérdezhetnék az illetőt, hogy a biztonsági főnök fenyegetett–e meg a közelmúltban több alkalommal Ferencváros szurkolókat a munkahelyükön vagy a lakásukon. Kubatov Gábort pedig arról, hogy volt–e ilyen esetekről tudomása. Ezek mind-mind érdekes kérdések lehetnének sokak számára, de gyanítjuk ezekből nem készülne újságcikk. Mi azonban nem akarunk ilyen kérdésekkel foglalkozni, ahogyan eddig sem foglalkoztunk és nem is tudnak minket ezekkel megfélemlíteni.
A kérdésére válaszolva, nem mi készítettük a feliratot. Nem tudjuk ki készítette. Ha tippelnünk kellene, akkor azt mondanánk vagy saját maga, vagy valaki a biztonsági főnök környezetéből.
Ez a cikk is a Tábor lejáratására indított kampány szerves része, de mi empatikusak vagyunk, így megértjük, hogy ezeknek az irományoknak meg kell születni, hiszen sok újságíró családot tart el és nem szeretne volt kollégái sorsára jutni, amiért esetleg nem parancsra cselekszik. Szerencsére az emberek azonban már átlátnak ezeken az írásokon – elég a nézőszámokra rápillantani, azok többet mesélnek minden PR cikknél. Ha nem minket támadnának vele, még magunk is jót röhögnénk rajta, annyira mókásak. Olyan ez az egész, mint az előző rendszerben…pontosítunk, annál is viccesebb: olyan, mint az előző rendszert parodizáló filmekben.

- Távol vagytok az FTC mérkőzéseitől a vénaszkenner bevezetése óta. Mi a bajotok a rendszerrel?

Mint mondtuk korábban is, ez egy összetettebb probléma. Teljesen abszurdnak, értelmetlennek és elfogadhatatlannak tartjuk ezt a biometrikus beléptető rendszert. Eddig a klubtól kaptunk használatra egy szurkolói kártyát, most pedig a klub akarja használni a mi kezeinket. Senki sem dugdossa szívesen a kezét egy dobozba, vagy adja meg a biometrikus adatait. A tenyerét a bűnözőknek szokták vizsgálgatni, amikor felveszik őket a bűnügyi nyilvántartásba. Egy ilyen rendszernek nem egy futballstadionban van a helye. Kubatov Gábor először azzal érvelt, hogy a szurkolói kártyákon ezúttal pénz is lesz és ez biztonságosabb, mint a pinkód, mert azt az ember elhagyhatja és ezzel történik a fizetés. Ezt mostanra láthatjuk, hogy nem igaz. Fizetés a stadionban nem a vénaszkennerrel történik. A belépéshez pedig ugyanúgy szükséges a szurkolói kártya is a tenyerünk mellett. A klub furfangos kommunikációjáról már ne is beszéljünk. Sunyiban megpróbálták az utolsó pillanatban lenyomni az emberek torkán. A VIP szektoroknál természetesen nem található meg ez a beléptetési rendszer. Persze a politikus ismerősöknél biztosan kiborulna a bili, ha nekik is szkennerezni kellene mérkőzések előtt, de higgyék el, ugyanilyen hatást érnek el ezzel a rendszerrel a stadion többi részén is, ahol halandó szurkolók járnak vagy járnának mérkőzésre, hiába nézi őket birkáknak a klub. Azzal is érvelnek a rendszer mellett, hogy elképzelhető, hogy akár a bankkártyás fizetés alternatívájaként is megjelenhet a jövőben. Ha ez így van, akkor végképp nem szívesen adja meg az ember az azonosítóját a bankszámlájához senkinek. Mindemellett azt se tudjuk, hogy milyen hatással van a szervezetre, ha az ember kezét szkennerezik mérkőzések előtt.
Egy biztos, a szurkolókat csak elriasztja ez a rendszer. Csökkent a nézőszám az új stadionban. Az utolsó mérkőzéseken már csak 3000 ember lézengett a lelátókon. Nem is tudunk róla, hogy ezelőtt előfordult–e már olyan, hogy egy új stadionban csökken a nézőszám. Sőt, Kubatov Gábor a stadion átadása előtt folyamatosan azzal büszkélkedett, hogy egy új stadion átadása 50%-kal megemeli az átlag nézőszámot. Az idegenbeli mérkőzéseken, ahol eddig rendre megteltek a szektorok és hazai környezetet, hangulatot biztosított a Tábor a csapat számára, mostanra csak lézengenek a szurkolók. Láthatjuk azt is, hogy a klub által felsorolt problémákra nem jelent megoldást ez a rendszer. A szövetség ugyanúgy bünteti klubunkat. Az ingyenes bejutásra sem jelentett megoldást, a haveroknak még mindig van elsőbbségi beszállókártya költségek nélkül.
Valakinek biztosan jó üzlet lehet ez a vénaszkenner, de a szurkolóknak és klubunknak csak hátránya származik belőle.

- Egyetértetek-e azzal, hogy a szurkolók azonosíthatóak legyenek a mérkőzéseken? Ha igen, akkor milyen formában?

Az új stadionban Kubatov Gábor állítása szerint 330 kamera van. Igaz, legutóbbi interjújában már csak 155-ről beszélt. Mindenesetre ez biztosan elég arra, ha valakit be akarnak azonosítani. Már a régi stadion kamerái és Gábor által kedvelt fotópuskák is bőven megfelelőek voltak a célra. Azzal viszont nem értünk egyet, hogy klubunk vezetése bárkit kénye-kedve szerint kitilthasson mindenféle mondvacsinált indokokra hivatkozva. Ezt pár szurkolótársunk már meg is tapasztalhatta az elmúlt időben.

- Vannak, akik szerint azért harcoltok a klubvezetés ellen, mert ti akarjátok a hatalmat gyakorolni az FTC-ben, részesülni akartok a klub bevételeiből, beleszólnátok a csapat összeállításába is.

Sok rágalmat hallottunk az elmúlt időszakban a klubvezetéstől, de hogy a klub bevételeiből akarunk részesülni ez nekünk is új. Már sokszor elmondtuk, mi nem akarunk beleszólni a csapat összeállításába, mert az nem a mi dolgunk. A véleményünket viszont mindig el fogjuk mondani, akkor is, ha az a klubvezetés számára kellemetlen. A vezetés valódi célja a - klub mellett a nehéz időkben is kitartó - szurkolói közösség eltüntetése. Azokat a szurkolókat szeretnék száműzni a lelátókról, akik még mindig összetartanak, és gyakran kritikusak mernek lenni a futballunkat uraló sikertelenségek és visszásságokkal szemben.

- Kubatov Gábor azt nyilatkozta, szerinte még a „Kubatov takarodj!” rigmus skandálása is belefér a mérkőzéseken. Ezzel egyetértetek? Ha igen, akkor a mondanivaló üzenete vagy a szólásszabadság elve miatt?

Gábor még mondott sok minden egyebet is a személyes megbeszéléseink alkalmával, a maga alpári stílusában. Azt mondta, róla bármit kiírhatunk, bármit mondhatunk őt ez nem zavarja, mert benne van a munkaköri leírásában. A szurkolói rigmusok miatti büntetések egyetlen célja, hogy a valós problémákról elterelje a figyelmet.

- Az FTC elnöke azt is mondta, hogy szerinte a petárdázás már nem fér bele. Ha rajtatok múlna, milyen látványelemeket lehetne használni a mérkőzéseken?

Ez az egyik legálszentebb dolog, amivel Gábor előhozakodott mostanában. Nemrég még semmi problémája nem volt vele. Sőt… A klub honlapján büszkén hirdették a tüzezéseinkről a felvételeket. Sok mérkőzést ezzel hirdettek be, volt olyan videó, amelyben világszínvonalúnak nevezték a pirotechnikánkat és szó szerint azt írták, hogy "ez a Ferencváros". Mai napig fent vannak ezek a felvételek az interneten. Elmondták, hogy volt olyan játékos, akiknek a látványainkról készült felvételeket mutogatták, hogy itt ilyen jó hangulat fogadja majd őket, ha ideigazolnak. A régi stadion székházának a falain bekeretezett képek voltak a koreográfiáinkról, az új stadion falait is díszítik tüzezésekről készült képek. Ezek után álszentnek tartjuk, amikor Gábor arról beszél, hogy nem fér bele, főleg annak tudatában, hogy mi semmit nem titkoltunk előle. Az a kijelentése pedig, hogy a pirotechnikától félnek a nők, ezért, ha gyereket szülnek majd a Fradista férjüknek akkor nem hozzák majd ki meccsre, nem is igényel kommentárt.
Szerintünk a pirotechnikát nem szabadna tiltani, mert azok csak hangulatfokozó eszközök.

- A nyári EL-szereplés után súlyos büntetést kapott az FTC az európai szövetségtől. Mennyi a ti saratok ebből?

Semennyi, hiszen az említett EL mérkőzésen mi bent sem voltunk a stadionban. Felháborítónak tartjuk, hogy ezért is minket tesznek meg felelősnek, mi több ezzel akarják alátámasztani a szkenner szükségességét. Ezen a mérkőzésen a szkenneres regisztrált szurkolók voltak bent a lelátón. Azonban egy „károkozót” sem azonosított be klubunk, egy szurkolót sem tiltott ki. A Rijeka szurkolók eközben gyakorlatilag lángba borították szektorukat – itt jegyezzük meg, hogy szép tüzezés volt-, viszont nem hallottunk róla, hogy emiatt az UEFA-tól bármilyen büntetést is kapott volna a klubjuk. Ez is a sportdiplomáciánk - vagy annak hiányának - hű képe. Ebben a klubunk vezetői nagyon el vannak maradva, csakúgy mint szakmailag minden téren.

- Belefér-e a cigányozás, a zsidózás a mérkőzéseken a szurkolásba? Nem tartotok attól, hogy ez a jövő generációját elriasztja a meccsek látogatásától?

A jövő generációját pont a jelenlegi vezetés riasztja el a lelátókról, az értelmetlen, józan észt is felülíró intézkedéseivel. Az említett cigányozás és zsidózás alig van jelen a mérkőzéseken - ha egyáltalán még jelen van - hiába próbálják azt sokan felnagyítani.

- Miért van az, hogy a rendőrség által a legjobban felügyelt mérkőzéseken, az úgynevezett kiemelt biztonsági kockázatú mérkőzéseken vannak a legtöbben a meccseken?

Ez is pontosan azt mutatja, hogy hamis az az állítás, hogy a családok félnek kijönni a mérkőzésekre és a szurkolás, trágárság, pirotechnika elriasztaná őket. A szurkolók jó focira és jó hangulatú mérkőzésekre kíváncsiak. Nem színházba váltanak jegyet.

- Mi kellene ahhoz, hogy békét kössetek az FTC vezérkarával? Mit lennétek képesek ezért feláldozni?

Mi elsősorban mérkőzésre szeretnénk járni, hogy szurkolhassunk a csapatunknak. Emellett mindig törekedtünk normális kapcsolat kialakítására a vezetőkkel. Jelen pillanatban azonban Gáborék nem hajlandóak tárgyalni velünk. Hatalmas szemléletbeli változásra lenne szükség, ahol a szurkolókat nem ellenségként kezelik, hanem a Ferencváros szerves részeként, ahogy korábban is. Ne akarják lecserélni a szurkolókat. Jelenleg szinte a Tábor az egyetlen szegmens a Ferencvárosnál, amely ott van, ahol szeretett klubunknak mindig is lennie kell: Európa élmezőnyében. Szerencsére a Tábor a stadionon kívül is egységesebb, mint valaha. Többet nem hagyjuk magunkat megosztani.

- Kell-e félni tőletek?

A falusi meccshangulat retteghet, amint újra ott leszünk a lelátókon. Az biztos, hogy nem fogjuk hagyni, hogy bárki tönkre tegye a Ferencvárost! Ez a klub az életünk. Mi örökké itt leszünk.