Nemcsak Novák, de Áder is adott botrányos és rejtélyes kegyelmet köztársasági elnökként

Nemcsak Novák, de Áder is adott botrányos és rejtélyes kegyelmet köztársasági elnökként

Novák Katalin és az Orbán-kormány a mai napig nem volt hajlandó magyarázatot adni arra, miért adtak kegyelmet egy pedofil bűntársának. Közben az is kiderült, nem ez az egyetlen ilyen titkolózva adott botrányos elnöki kegyelem a Fidesz körül.

Gulyás Gergely korábban azzal próbálta csillapítani a bicskei pedofil igazgató bűntársának adott kegyelem miatti felháborodást, hogy azt mondta: ezután jogszabályi változás nélkül is az lesz a gyakorlat, hogy nyilvánosságra hozzák ezek részleteit.

A korábbi döntéseket továbbra is titkolják

De hiába az ígérgetés, a korábban adott kegyelmeket nem hajlandóak megindokolni. Továbbra is titkolóznak, akárcsak a fideszes pedofilbotrány kérdéskörében.

Novák Katalin például lemondása óta nem tisztázta, milyen indokok alapján kegyelmezett meg Kónya Endrének.

Semmi nem is utal arra, hogy ezt valaha is el kellene árulnia

Sőt, a 24.hu cikkéből kiderült, hogy Áder Jánosnak is volt egy botrányos kegyelmi döntése, Veres Margit korrupció miatt elítélt volt balmazújvárosi polgármestert mentette meg. Öt év börtönre ítélték, de egy percet sem kellett börtönben töltenie.

Viszont Áder sem közölte eddig az indokait, noha a bicskei kegyelmi ügy után az állami rádióban magyarázta el a kegyelmi határozatok szempontjait.

Az Igazságügyi Minisztérium pedig bűnügyi személyes adatokra hivatkozva nem árul el részleteket a kegyelmi ügyekben megfogalmazott minisztériumi álláspontról.

Ráadásul Áder János közvetlenül a mandátumának 2022 májusi lejárta előtt kegyelmezett meg a volt polgármesternek.

Az elítélt polgármester viselkedése az elítélése után mindvégig arra utalt, nem is számít arra, hogy börtönbe kell mennie.

(Címlapkép: Áder János. MTI)