"Nem lesz kedved kikapcsolni!" - hamarosan indul a Rádió Rock

Interjú Németh Gáborral, a május 14-én induló Rádió Rock ügyvezető igazgatójával.

 
 - A január végi hivatalos bejelentés óta bő két és fél hónap már eltelt, tehát az elinduláshoz kapott 120 nap jóval több mint felén már túl vagyunk. Mi történt ez alatt az idő alatt?
 
 - Összeállítottuk a stábot. Mivel nem kereskedelmi, hanem közhasznú adóról van szó, az átlagosnál jóval több munkatársra van szükségünk, többek között azért, hogy biztosan és naprakészen tudjuk a hatósági szerződésben vállalt feladatokat is teljesíteni. Nekünk ez nem kényszer, nagyon szívesen állunk a feladat elé, mert szeretjük ha egy rádió műsora színes, és a tematikáján belül több dologgal is foglalkozik. A rádiózásban szokásos, hírek, időjárás jelentés, útinform és programajánlókon kívül harminckét különböző műsorral fogjuk szórakoztatni a hallgatókat. Természetesen mindegyik alatt rockzene fog szólni, és valamilyen módon mindegyik műsor kötődni fog ehhez a műfajhoz. 
 
 - A hírek szerint 81 százalékban magyar zene fog szólni a rádióban. Van valamilyen szűrő, amin át kell mennie azoknak az előadóknak, zenekaroknak, akik szerepelnek majd az adásokban? 
 
 - Mivel egy nagyon széles, de egyértelműen meghatározható stílusról beszélünk, kétféle szűrőt fogunk figyelembe venni. Az egyik, hogy mindenképpen élő hangszereken játszott rockzene kell, hogy legyen, természetesen korhatár nélkül, hiszen a fiatal csapatokkal is éppúgy foglalkozunk majd, mint a többi korosztály ismert, vagy kevésbé ismert zenekaraival, előadóival. A másik szűrő pedig a minőség. Szeretnénk, hogy ha a hozzánk beérkező magyar együttesek felvételei egyre jobban szólnának, már csak azért is, hogy ezáltal hangzásban közelebb kerülhessenek egymáshoz a hazai, illetve külföldi felvételek. Ez utóbbi szűrő természetesen a jövőre vonatkozik.
 
 - Esetleg a dalok szövegeit tekintve is van valamilyen szűrő?
 
 - Nem! Mi nem vagyunk az egykori sanzonbizottság. (nevet) Mindenkinek megvan a maga (vállalt) mondanivalója, de nyilván az obszcén, vagy a közízlést mélyen sértő nóták nem lesznek adásban.
 
 - Az előbb említetted, hogy harminckét különböző műsorotok lesz. Egy pár tematikát elárulnál, hogy mégis mire számíthat a hallgató?
 
 - Konkrét műsorcímeket nem mondanék, mert egyiket sem védettük még le. Bármelyik változhat, illetve  a konkurencia is igen kíváncsi… De példaként megemlítek egy pár témát. Lesz olyan, amiben az országhatáron túli zenekarokat mutatjuk be, aztán igazán nagy előadók életútjával és gondolataival foglalkozunk,tervben van egy hibrid összeállítású, mindig meglepetésbe torkolló, valamint persze sztorizgatós műsor is. Pletyka is, egészségügyi, színházi műsor is lesz, látható, hogy igen vegyes témákkal készülünk. A műsorfolyam úgy van kialakítva, hogy nem lesz kedved kikapcsolni ezt az adót!
 
 - Gondolom, a műsorvezetők nevei sem publikusak még?
 
 - Nem, mert nagy részük még máshol dolgozik, most töltik a felmondási idejüket. Prominens helyekről jönnek ismert nevek, mondhatni sztárok a médiában. Úgy gondolom, egy nagyon komoly gárdát sikerült összehozni.
 
 - Aktív zenész is fog műsort vezetni?
 
 - Igen, de őt se nevesítsük. (nevet)
 
 - Helyileg hol lesz a bázisa a rádiónak?
 
 - Az Ázsia Centerben. Április elején már az építkezés is elkezdődött, és ha minden a tervek szerint halad, május első napjaiban be is költözhetünk, és kezdődhet az érdemi munka.
 
 - Mikor lesz a pontos indulás, milyen feladatok vannak még hátra?
 
 - Május 14-én kezdünk! Értekezlet értekezlet hátán, közben jó néhány konzervműsor elkészítése, a zenék kiválogatása, összeállítása, a szignálok megírása, felvétele. Szóval még rengeteg munka vár ránk. Első körben a rádió zenei stílusának és minőségének megfelelő 600-800 számot  kell kiválasztani, majd egymáshoz képest összerakni. 
 
 - Nem szűkös a határidő?
 
 - Sokan vagyunk, biztos megleszünk. Ahogy már mondtam, mindenki felkészült szakember, egyikük sem először lát rádiót, tudatosan és profin dolgoznak.
 
 
 - A januári bejelentésen Vörös István volt a partnered. Egyáltalán hogyan találtatok egymásra ebben a témában?
 
 - Ez már egy régi, évekkel ezelőtti találkozás volt. Mindketten tudtuk, hogy média nélkül képtelenség a mi szakmánkban továbblépni, vagy egyáltalán bármit is csinálni. Annyira erős volt a rockzenét „nem szerető, vagy ebben nem bízó” kereskedelmi média, hogy a mi műfajunkat egyszerűen sikerült hosszútávon , de nem végleg, a köztudatból kivonni. Aztán eljött az a bizonyos 2012-es Hangfoglalásos beszélgetés – zenészek kontra média között –, ahol volt egy kis csetepaté, mert a különböző médiaguruk felszólalásaiban olyan okosságokat hallhattunk, hogy mindenkinek égnek állt a haja. Feró éppen mellettem ült, ő is tett egy pár érdekes megjegyzést válaszul, majd végül Vörös Pisti felállt, és elég kemény hangon rendre utasította a pulpituson ülőket. Tulajdonképpen ez indította el azt a folyamatot, aminek remélem most már a végére értünk.
 
 - Ekkor született meg a Magyar Rockzenészek Egyesülete…
 
 - Így van! Először azon keresztül próbálkoztunk. És visszatérve a rádióhoz… A Rádió Rock hivatott védeni, preferálni, és megőrizni a magyar rockzenei kultúrát. A rádió kapcsán – a szakma infrastruktúráját is figyelembe véve – körülbelül ezer ember juthat részben, vagy egészben munkához. Azok a koncertlehetőségek, kulturális rendezvények, ahová eddig nem tudtunk eljutni – mert a közönség nem tudta, hogy létezünk, nem hallott híreket rólunk –, nyitottá válnak majd. Azt szeretnénk, hogy a műfajban tevékenykedő előadóknak, zenekaroknak, roadoknak, szállítóknak, hangosítóknak ismét legyen feladata, és újra életre keljen a teljes zenei infrastruktúra.
 
 - Ezek szerint a rádiónak nem csak a szórakoztatás lesz a feladata, hanem abban bíztok, hogy a nálatok hallható hazai előadók koncertfelkérései a lejátszások miatt gyarapodni fognak?
 
 - Nem bízunk, ez gyenge kifejezés… ebben teljesen biztosak vagyunk!  Ha végignézzük, hogy az utóbbi húsz-huszonöt évben ebben a műfajban kik kaptak fellépési lehetőségeket, akkor fehéren-feketén kiderül, hogy csak azok, akik egyfolytában a rádióban szóltak. Ezt figyelembe véve a Rádió Rockon keresztül ily módon lényegesen több zenekar fog esélyt kapni komolyabb helyeken történő fellépésekre, és újabb, minden szempontból minőségibb felvételek készítésére. Szeretnénk a szakmának új lendületet adni. Reméljük a közönség is kérni fogja majd ezeket a zenekarokat a különböző fesztiválokra, és egyéb városi,  falusi rendezvényekre. Ezáltal olyan emberek is megismerhetik és megszerethetik ezt a műfajt, akik talán a létezéséről sem tudtak.
 
 - Neked és Istvánnak tevőlegesen mi lesz a szerepetek, feladatotok a rádió működésében, életében? Netán műsort is fogtok vezetni, vagy maradtok „csak” irányítói szerepben?
 
 - Utóbbi. Már voltunk eleget színpadon, nem hiányzik ez a típusú megjelenés. Inkább az hiányzik, hogy az élőzene, és minden más, ami ezzel kapcsolatos, kerüljön a helyére. Szeretnénk valahogy a műfajon belül az értékeket és az értékrendeket tisztába tenni, és szerintem ezzel az adóval ez sikerülni is fog!