Nem tudjuk megakadályozni, hogy SIM-kártyához jussanak a terroristák

A testület tagjai a bizottság szerdai zárt üléséről távozóban nyilatkoztak újságíróknak. Többen arra hívták fel a figyelmet, hogy ha a szervezett bűnözői körök nem tudnák Magyarországon megvenni a feltöltős "instant" kártyákat, más európai országokban megvehetik, így ez továbbra is biztonsági kockázat maradna.

Terroristák is használhattak magyarországi SIM-kártyákat

A beszámoló szerint egy hajléktalan férfi adataival visszaélve vásárolták meg a kártyákat. A szervezett bűnözés ezeket a kártyákat csak egyszer használja, majd kidobják, ezért nagyon nehéz védekezni ellene. Mint írják, a szervezett bűnözői körök egy biztonsági rést használnak ki: a vásárlás után a kártyát egy hívással lehet aktiválni, ekkor az ügyfélnek meg kell adnia az adatait, amelyeket a Belügyminisztérium adatbázisa segítségével ellenőriz a telefoncég.

Molnár Zsolt, a testület szocialista elnöke azt mondta, Magyarországon a tömeges használatot korlátozhatja majd a szabályozás, tehát úgy rendelkezhetnek, hogy limitált mennyiségű feltöltőkártyát vehessenek a magánszemélyek és a cégek is. Szavai szerint a SIM-kártyák tömeges vásárlásának korlátozása nemzetállami megoldásokkal nem vezethet sikerre, ezért arra biztatta a hivatalos magyar szerveket, kezdjenek egyeztetéseket más európai országokkal és az unióval az egységes szabályozás lehetőségéről.

Németh Szilárd, a bizottság fideszes alelnöke közölte: magánszemélyek legfeljebb húsz, míg gazdasági társaságok maximum száz feltöltős SIM-kártyát vásárolhatnának az elképzelések szerint. Hozzátette: a bűnözők által már megvásárolt több százezer SIM-kártyát "kitisztáznák", rendeznék 2017 júliusának végéig; erről átmeneti rendelkezést hoznának.

Mirkóczki Ádám (Jobbik) azt mondta, jogszabály-módosítás kérdésében nemcsak a frakciók között van konszenzus, hanem a Belügyminisztérium, a szolgálatok és a mobilszolgáltatók között is, így hamarosan bezárhatják a visszaélésekre lehetőséget adó kiskapukat.

Azt hangoztatta, a visszásságok megszüntetése csak akkor lehet hatékony, ha a szabályozásból egyetlen uniós tagállam sem marad ki.

Szél Bernadett (LMP) szerint jó irányba indult el a jogszabályok megváltoztatása. Közölte, ő maga a legnagyobb szigorral járna el a biztonság garantálása érdekében. Jelezte: az LMP partner lesz abban, hogy megszülethessenek a szükséges jogszabályok.