Brenner Koloman: Épüljön meg végre a Diákváros a tervezett budapesti helyszínen!

Brenner Koloman: Épüljön meg végre a Diákváros a tervezett budapesti helyszínen!

A Jobbik oktatási szakpolitikusa sok sikert kívánt a felvételi ponthatárok kihirdetésére váró egyetemistáknak, akiknek a lakhatási problémáira is kitért, ahogy a pártja Klebelsberg Oktatási Programjának más javaslataira is felhívta az Orbán-kormány figyelmét.

Ma születik meg az egyetemi felvételik zárásaként a döntés arról, hogy kit és milyen egyetemre vettek fel idén - emlékeztet Brenner Koloman szerdai sajtóközleményében, sok sikert kívánva a felvételi ponthatárok kihirdetésére váró egyetemistáknak, akiknek az égető lakhatási problémáira is kitért.

Ahogy a Jobbik elnökhelyettese kifejtette:

Jómagam és a Jobbik nevében sikeres felvételit és építő diákéveket kívánok minden új és régi egyetemistának! Mint volt egyetemi vezető ugyanakkor fontosnak tartom ismertetni, hogy milyen részletes programot és intézkedést dolgoztunk ki a magyar egyetemi világ érdekében:

Brenner hozzátette: "a Jobbik Klebelsberg Oktatási Programja a felsőoktatásban is hisz egy konzervatív fordulat szükségességében, mert mi hiszünk a teljesítményalapú társadalomban, valamint abban, hogy minden polgárnak egyenlő esélyt kell biztosítani a tudás megszerzéséhez és a tanuláshoz".

Ezért a jobbikos oktatáspolitikus a következő intézkedéseket ajánlja az Orbán-kormány figyelmébe:

🔵 Jelentősen növelni kell a hallgatói juttatások összegét, és igazságosabbá kell tenni az átjárás lehetőségét az államilag finanszírozott és az önköltséges képzések között.

🔵 Épüljön meg végre a Diákváros a tervezett budapesti helyszínen! Ezt a tervet hosszú évek óta egyeztette a fideszes kormány a szereplőkkel, majd a kínai Fudan egyetemes bukott projekt miatt nem valósult meg, miközben a lakhatás Budapesten nem csak az egyetemisták számára jelent kiemelten komoly gondot!

🔵 Az egyetemi oktatók számára olyan felsőoktatási életpályát kell kialakítani, amelyben az oktatók tudományos előmenetele mellett az oktatói tevékenység minőségét nagyobb súllyal vesszük figyelembe, és motiváló jövedelemkategóriákat kell az előmenetelhez alkotni. A jelenlegi, még régiós összehasonlításban is méltatlanul alacsony béreket azonnal 50 százalékkal meg kell emelni, hiszen különösen a tanársegédi és az adjunktusi beosztásban dolgozó kollégák bére marad el a társadalmi megbecsültséget jelző szinttől.

🔵 Csökkenteni kell az egyetemi oktatók és a munkatársak adminisztratív terheit. Az európai szintnek megfelelően csökkenteni kell az oktatók óraterhelését is.

🔵 Vissza kell állítanunk az egyetemek autonómiáját, kiemelt állami támogatásukat pedig azért kell biztosítanunk, mert a 21. században, a tudás és az információ századában, ezek a tudásközpontok és a képzett pedagógusok biztosítják a magyar polgárok fejlődését és anyagi jólétét.

🔵 Helyre kell állítani a Magyar Tudományos Akadémia kutatóhálózatának autonómiáját!

- sorolta Brenner Koloman, aki a problémakört orvosolni hivatott javaslatait közösségi oldalán is ismertette.

(Címlapkép: Brenner Koloman - Facebook)