A Holdról is látszik, mekkorát bukott a Fidesz az Európai Parlamentben

A Holdról is látszik, mekkorát bukott a Fidesz az Európai Parlamentben

Nem kapták meg a vágyott alelnöki posztokat a „patrióták” az EP-ben, így politikai súlyuk nagyjából a nullával egyenlő. Európa köszöni, nem kér Orbán Viktor útmutatásából.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, az Orbán Viktor-féle Patrióták Európáért lett az Európai Parlament harmadik legnagyobb frakciója. Itthon ezt óriási sikerként próbálta eladni a Fidesz és kormánypárti média a magyar választóknak, csakhogy az EP-ben a „harmadik legnagyobb” nem sokat számít:

a „patrióták” az uniós képviselők kb. 11 százalékát teszik ki, és mivel egyetlen vezető pozíciót sem szereztek, gyakorlatilag jelentéktelenek.

Alig alakult meg, máris karanténba zárták Orbán Viktorék EP-frakcióját

A Fidesz-KDNP delegációjából két képviselő is pályázott alelnöki pozícióra, de a szavazáson egyiküknek sem sikerült többséget szereznie, ahogy a frakciójuk többi tagjának sem – számol be a Népszava. Nagy bukás ez Orbánnak és szövetségeseinek, különösen a Tisza Párt sikereivel szembeállítva, ugyanis

az Európai Néppárthoz tartozó Magyar Péter-féle csoportosulás három EP-képviselője is vezető tisztséghez jutott.

A tiszás EP-képviselők közül Gerzsenyi Gabriellát a felzárkóztatási pénzek odaítéléséhez és felhasználásához fűződő szabályrendszer kidolgozásával megbízott Regionális Fejlesztési Bizottság első alelnökévé, Kulja Andrást a Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság negyedik alelnökévé, míg Magyar Pétert az európai intézmények működésével, az uniós szerződések módosításával kapcsolatos szakmai munkának helyt adó Alkotmányügyi Bizottság negyedik alelnökévé választották.

Teljesen elszigetelték magukat Orbánék az EP-ben

Az Európai Néppárt, a Szociáldemokraták, a liberálisok, a zöldek és a szélsőbaloldal közösen blokkolták Orbán Viktor és szélsőséges elvbarátainak EP-frakcióját, korábbi megállapodásuknak megfelelően. Ez arról szólt, hogy azokat a politikai erőket, amelyek szerintük az Európai Unió szétrombolását tűzik ki célul, megakadályozzák a pozíciószerzésben. A magyar miniszterelnök nagyratörő terve Európa meghódításáról ezzel kútba is esett.

Ahogy Gyöngyösi Márton, a Jobbik leköszönő európai parlamenti képviselője mondta:

Orbán EP-frakciója csak „egy bosszantó, de jelentéktelen, elszigetelt porszem a gépezetben, tüske a köröm alatt”, Európa pedig mehet tovább a maga útján.

Véleménye szerint kétséges, hogy mennyire lesz képes (vagy képes lesz-e egyáltalán) a „patrióták” formációja bármilyen hatással lenni az európai eseményekre.

Az már most látszik, hogy

az Európa elfoglalására irányuló nagyszabású orbáni tervekhez ez igen kevésnek bizonyult.

(Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Parlament (EP) Magyarországról szóló plenáris vitáján Strasbourgban 2015. május 19-én.MTI/EPA/Patrick Seeger)