Németország felülvizsgálja a palesztinoknak szóló segélyprogramját

Németország felülvizsgálja a palesztinoknak szóló segélyprogramját

Az Izraellel vállalt "rendíthetetlen szolidaritása" jeléül Németország leállítja a palesztinoknak az idei és a jövő évre tervezett segélyek kifizetését.

Németország felülvizsgálja a palesztinoknak szóló teljes segélyezési programját az Izraellel vállalt "rendíthetetlen szolidaritása" jeléül - jelentette be hétfőn Svenja Schulze német fejlesztési miniszter.

A tárca szóvivője azt közölte, hogy

a felülvizsgálat idejére az idei és a jövő évre tervezett segélyek kifizetését leállítják.

Svenja Schulze azt mondta, hogy a felülvizsgálatot "precíz módon", a partnereikkel egyeztetve akarják véghezvinni. "Meg akarjuk beszélni Izraellel, hogy a fejlesztési projektjeink hogyan szolgálhatnák legjobban a régió békéjét és Izrael biztonságát" - fogalmazott.

Schulze már vasárnap jelezte, hogy a Hamász iszlamista szervezet Izrael ellen előző nap indított támadása tükrében minisztériumában át fogják tekinteni a palesztin területek támogatására tett vállalásaikat. A miniszter tájékoztatása szerint Németország 250 millió euró értékben vállalta fejlesztési segélyek folyósítását a palesztinoknak. Eddig a berlini kormány a vízellátás, az egészségügyi rendszer, az élelmiszerbiztonság és a munkahelyteremtés támogatásában vett részt. A palesztin hatóságokat közvetlenül nem támogatják - tette hozzá Schulze.

Frank-Walter Steinmeier német államfő egy berlini díjátadó ünnepség előtt nyilatkozva arról beszélt újságíróknak, hogy az Izrael elleni támadás után különösen ébernek kell lenni az antiszemitizmus esetleges jeleire Németországban.

"Meg kell védenünk a zsidók életét országunkban, és határozottan fel kell lépnünk az antiszemitizmus és az Izrael elleni gyűlölködés minden formájával szemben. Nem tűrhetjük, hogy az utcákon ünnepelni próbálják az Izrael elleni brutális támadásokat"

- fogalmazott a német államfő.

Szombaton a német főváros Neukölln kerületében a rendőrség szerint nagyjából ötven ember gyűlt össze egy palesztinokat támogató demonstráción.

(Címlapkép: Svenja Schulze gazdasági együttműködésért és fejlesztésért felelős német miniszter nyilatkozik a sajtó képviselőinek, amint megérkezik az uniós tagállamok fejlesztési minisztereinek tanácskozására Brüsszelben 2022. november 28-án. MTI/EPA/Stephanie Lecocq)