Merkel inkább nekimenne egy új választásnak, csak ne kelljen kisebbségből kormányoznia

A Mutti jól tudja: nagyobb esélye van a szavazófülkében, mint a Bundestagban.

"Nem merült fel, hogy levonjak személyi konzekvenciákat"

- nyilatkozta a sajtónak a német kancellár, majd hozzátette: a választási kampányban megígérte, hogy négy évre, a teljes ciklusra vállalja a kormányzás feladatát, ha pártja győztesen kerül ki a küzdelemből, és a ciklusból még csak két hónap telt el, így ez a kérdés nincs napirenden.

Angela Merkel azt is hangsúlyozta, hogy bár a CDU/CSU pártszövetség, a liberális FDP és a Zöldek tárgyalások a "célegyenesben" fulladtak kudarcba, a Jamaica-koalíciónak nevezett kormány szerinte "lehetséges lett volna", hiszen a vitatott témákban, például a bevándorlás kérdésében is sokat közeledtek az álláspontok.

Merkel azt is kifejtette, hogy "nagyon szkeptikusan" viszonyul a kisebbségi kormányzás gondolatához,

és jobb megoldásnak tartaná az előrehozott választást, ha végképp nem sikerül többségi kormányt alakítani.

A patthelyzetet a legutóbbi voksoláson csúnyán elhasaló szocdemek (SPD) sem óhajtják feloldani, akik megerősítették:

semmilyen körülmények között sem hajlandók folytatni az eddigi nagykoalíciós kormányzást Merkelékkel.

Erről egyhangúlag döntöttek a párt elnökségi ülésén. Martin Schulz pártelnök a tanácskozás után azt hangoztatta, hogy a szociáldemokraták nem tartanak az előrehozott választástól, tehát ők is szívesen megméretnék magukat.

Erről azonban Frank-Walter Steinmeier államfőnek kell döntenie, aki a jelek szerint hallani sem akar egy újabb, egyes becslések szerint a "szélsőjobboldalinak" bélyegzett Alternative für Deutschland (AfD) további erősödését ígérő választás kiírásáról.

Szerinte a választóktól kapott mandátumot "nem lehet csak úgy egyszerűen visszaadni", és bejelentette, hogy a kormány megalakítása érdekében ő is megbeszéléseket kezd a parlamenti pártokkal, melyből csak szélsőbaloldali Die Linke és az AfD marad majd ki.

Steinmeier hozzátette, hogy megbeszélést folytat majd a többi alkotmányos szerv vezetőjével, így a Bundestag és a törvényhozás tartományokat képviselő háza, a Bundesrat elnökével és az alkotmánybíróság elnökével is.

Az AfD a sajtónak úgy reagált a kialakult krízisről, hogy ők örülnének annak, ha Merkel nem tudna életképes szövetséget létrehozni.

A Willkommenskultur hosszú árnyéka: a menekültkérdésbe bukhat bele Merkel

A pártok színe (CDU/CSU: fekete, FDP: sárga, Zöldek: zöld) alapján Jamaica-koalíciónak nevezett kormány megalakításáról október 18-án kezdtek egyeztetést. Tegnap éjjel tizenöt órás maratoni egyeztetés után a liberális FDP csapta rá az ajtót tárgyalópartnereire, kereken kijelentve"Jobb nem kormányozni, mint rosszul kormányozni".