Nemzeti régiós kezdeményezés: az LMP külföldi zöld partnereit is támogatásra buzdítja

Nemzeti régiós kezdeményezés: az LMP külföldi zöld partnereit is támogatásra buzdítja

Az Európai Parlament június 20-i döntése után az Európai Bizottság is rábólintott Vincze Loránt erdélyi néppárti politikus azon javaslatára, hogy

még további fél évig folytatódhassanak azok az európai polgári kezdeményezések, melyek esetében az aláírásgyűjtés március 11-én folyamatban volt.

Ezek közé tartozik a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezése is, ennek célja, hogy

uniós szintű jogszabály szülessen azon régiók kiemelt támogatásáról, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól.

Az LMP frakcióvezetője, Keresztes László Lóránt közleményben üdvözölte a brüsszeli plénum döntését, mint írja,

Európa kapott egy új lehetőséget a nemzeti régiók melletti kiállásra.

Az ökopárt prominense szerint így a következő hónapokban Európán a lehetőség, hogy a magyarországi lendületet továbbvigyék és a meglévő több mint 1 millió aláírás mellé a hiányzó négy ország kvótáját teljesítsék.

Az LMP továbbra is támogatja a kezdeményezést, és erre biztatjuk nemzetközi partnereinket és a külföldön élő magyarokat

– áll a kommünikében.

Mint arról korábban az Alfahír is beszámolt, az Európai Bizottságnak két feltétel teljesülése után kell foglalkoznia egy ilyen jellegű indítvánnyal:

  • legalább 1 millió uniós polgár aláírása, valamint
  • legalább hét tagállamból az adott tagállam EP-képviselői számának 750-szeresét elérő aláírás.

Az 1 millió aláírás már teljesült, azonban eddig mindössze három EU-tagállamban jött össze a tagállami minimum: Magyarországon, Romániában és Szlovákiában.

Izsák Balázs, a nemzeti régiós kezdeményezést indító Székely Nemzeti Tanács elnöke lapunknak májusban ezt mondta:

Egymillió-kétszázezer aláírás van mögöttünk, tehát a partnereinknek, a lehetséges szövetségeseinknek azt üzenjük, hogy csatlakozzanak egy győztes ügyhöz.

Izsák Balázs a nemzeti régiók kezdeményezésről: „A lehetséges szövetségeseinknek azt üzenjük, hogy csatlakozzanak egy győztes ügyhöz!"

A koronavírus-járvány miatt Brüsszel meghosszabbítja a folyamatban levő európai polgári kezdeményezések aláírásgyűjtését, így a Székely Nemzeti Tanács nemzeti régiókért indított petícióját, illetve a már az Európai Bizottság (EB) előtt levő Minority SafePack ügyének elbírálását is. Az EB erről szóló döntését Varga Judit igazságügyi miniszter osztotta meg a Facebookon.

Izsák azt ígérte, huszonhét ország fele nyílik meg az aláírásgyűjtés lehetősége, és fontosnak tartja, hogy abban a hat hónapban mindenhol folytatódjon az aláírásgyűjtés. Mint fogalmazott, nagyon nem szeretné azt üzenni az Európai Unióban egyetlen ország állampolgárának sem, hogy ebben a második időszakban az ő aláírására nem számítanak.