"Harmincéves szokásjogot akarnak most önök aljas politikai indokból megtörni és megszüntetni" – berekesztették a parlament népjóléti bizottságának ülését

"Harmincéves szokásjogot akarnak most önök aljas politikai indokból megtörni és megszüntetni" – berekesztették a parlament népjóléti bizottságának ülését

Ismét nem hallgatta meg a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs képviselőit a parlament népjóléti bizottsága hétfőn, mivel az ülést berekesztették.

Miután Korózs Lajos (MSZP), a testület elnöke közölte, hogy a grémium határozatképes, egyből vita alakult ki. Nacsa Lőrinc (KDNP) azt mondta, hogy módosító indítványt akarnak benyújtani a napirendre, szóban. Korózs Lajos azzal válaszolt, hogy erre csupán írásban, az ülés előtt ad lehetőséget a házszabály.

A bizottság szocialista elnöke rövid egyeztetés után közölte, mégis lehet szóban módosítani. Ezt követően szavaztak az előre kiírt napirendről, amelyet négy igen szavazattal, tíz nem ellenében nem fogadtak el. Nacsa Lőrinc azt kérte a testülettől, hogy a javasolt pontok többségét ne vegye napirendre, köztük az elsőt sem, amelynek keretében az operatív törzs képviselői tájékoztatták volna a bizottságot. Azt hangoztatta: felháborító és elfogadhatatlan, amit a baloldal a pandémia kezdete óta művel.

Korózs Lajos kamuvideójára hivatkozva bojkottálták a kormánypártok a járványügyi meghallgatást

Selmeczi Gabriella (Fidesz), a Népjóléti Bizottság alelnöke és Nacsa Lőrinc (KDNP), a bizottság tagja közleményükben úgy fogalmaznak, a kamumentőssel készített videó miatt Korózs Lajos (MSZP) méltatlan arra, hogy a testület elnökeként a koronavírus-járvány kapcsán meghallgatást vezessen. A kormánypárti képviselők szerint felháborító, hogy a szocialista Korózs Lajos máig nem kért bocsánatot és nem távozott a járványüggyel is foglalkozó népjóléti bizottság éléről.

Nem elég, hogy akadályozza a védekezést, de támadja is annak résztvevőit - közölte. Ennek egyik "mélypontjaként" említette Korózs Lajos "kamuvideóját", amelyet nemrég "kamustatisztikákkal" tetézett az MSZP-s politikus - fogalmazott.

Ezért - emelte ki Nacsa Lőrinc - a testület elnöke méltatlan a járványüggyel kapcsolatos napirendi pontok levezetésére. Azt mondta, hogy így csupán a gyermek- és fiatalkorúak egészségének megóvása érdekében szükséges lépésekről szóló határozati javaslatot, valamint az egyebekről szóló pontot tennék fel szavazásra.

Szabó Tímea (Párbeszéd) hozzászólásában gyalázatosnak nevezte a kormánypárti képviselők magatartását. Úgy vélte, a bizottság tagjai nem kérdőjelezhetik meg a grémium elnökének személyét, hiszen őt a parlament választotta meg.

Harmincéves szokásjogot akarnak most önök aljas politikai indokból megtörni és megszüntetni

- fordult a kormánypárti képviselők felé.

Önök azok, akik nem akarják tájékoztatni az embereket a járványhelyzetről

 

- tette hozzá.

Az ellenzéki politikus kitért arra, hogy nem született feljelentés a "kamuvideó" miatt, és képviselői javaslat sem érkezett arra vonatkozóan, hogy Korózs Lajos méltatlanná vált volna a népjóléti bizottsági elnöki pozíciójára.

Ezt követően heves vita alakult ki a teremben, amelynek Korózs Lajos azzal vetett véget, hogy lezárja a bizottsági ülést, mivel annak nincs elfogadott napirendje.

(MTI)