Nem vicc: egy kormánypárti faluban tízből kilencen igennel voksoltak a népszavazáson

Nem vicc: egy kormánypárti faluban tízből kilencen igennel voksoltak a népszavazáson

Valamilyen rejtélyes okból kifolyólag meglepő eredménye lett a kormány úgynevezett gyermekvédelmi népszavazásának Vassurányban. A nyugat.hu szúrta ki, hogy az inkább fideszes többséggel bíró községben ugyanis

elsöprő többséget kapott a kormánynépszavazás kérdéseire adott igenek aránya.

Azaz a gyermekvédelminek nevezett népszavazás mind a négy kérdésére tízből kilenc helybeli igennel válaszolt – dacára annak, hogy a kormányzat a nem válaszok mellett kampányolt.

Ebből pedig első pillantásra azt szűrhetné le az ember, hogy a Vas megyei faluban az ott lakók zöme támogatja, hogy

  • kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak;
  • kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek;
  • kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be;
  • kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg.

Minden bizonnyal a vassurányiak alaposan félreérthették az egyébként kissé nyakatekerten megfogalmazott népszavazási kérdéseket. Mindenesetre – az igenek győzelméből kiindulva – nyilvánvalóan támogatólag igyekezhettek hozzáállni a témához, bár ennek éppen az ellenkezőjét sikerült így elérni.

A cikkben megjegyzik, hogy a nyugat-magyarországi településen ráadásul – az országos eredményekkel ellentétben – érvényes lett volna a népszavazás, minden kérdésre 60 százalék feletti volt a válaszadási arány. A fideszes Ágh Péter a településen 69,49 százalékot szerzett, míg ellenfele, az ellenzéki jelölt Hencz Kornél 21,26 százalékon végzett. 

Ahogy arról beszámoltunk, az országgyűlési választásokkal egy napon tartott referendum érvénytelen lett, mivel az végül nem érte el az érvényességi küszöböt.

Érvénytelen lett a gyermekvédelminek nevezett népszavazás

A szavazatok 87,57 százalékának összeszámlálása után a gyermekvédelminek nevezett népszavazás érvénytelen lett mind a négy kérdés tekintetében. Az országos népszavazás akkor lett volna érvényes, ha az összes választópolgár több mint fele érvényesen szavaz, és eredményes, ha az érvényesen szavazó választópolgárok több mint fele a megfogalmazott kérdésre azonos választ ad.