Nincs megállás! - Budapesti bérlakásokba költözne a menekülttábor

A jelenség éles cáfolatát adja annak az érvrendszernek, ami a „Dögöljön meg a szomszéd tehene, hiszen a szomszéd kertje úgyis zöldebb” – elven jött létre. Kisujjunkat nyújtjuk és...

A menekültpárti csoportok szerint is be kell zárni a debreceni befogadó állomást, mert szerintük az idegenek a magyarok között, a nagyvárosokban tudnak új életet kezdeni. Egy legeltetési jogvita miatt ide utazott afgán arra panaszkodott, hogy 60 nap után hajléktalanszállóra kényszerült menni, pedig nem akar másokkal osztozkodni a konyhán és a fürdőszobán. "Az anyagi támogatás, amely a menekülteknek Magyarországon jár, nem elég egy budapesti lakás bérlésére, pedig Budapest az a város ahol a menekülteknek a legtöbb esélyük van az integrációra" – állítja a Migráns Szolidaritás, amely egyre hangosabban tiltakozik.

Egyetértenek a miniszterelnökkel a migránsok

A Migráns Szolidaritás (Migszol) csoport a kormányfőnek címzett nyílt levélben fejezte ki örömét amiatt, hogy Orbán Viktor egyetért velük abban, hogy a debreceni menekülttábort be kell zárni. A levél szavai szerint a Migszol is úgy véli, hogy be kell zárni a menekülttábort, mert a menedékkérők csak akkor tudnak új életet kezdeni Magyarországon,

„..ha a magyarok  között, városokban, nem pedig városszéli külterületeken élnek.”

A Migszol közel két éve találkozik és beszélget rendszeresen a debreceni menekülttáborban lakó emberekkel, most nyílt levélben erre buzdította a miniszterelnököt is, ha van „irgalom a szívében”.

Bérlakást akarnak

Egy a Migráns Szolidaritás Csoporttal kapcsolatban álló menekült a nullker.hu számára nyilatkozott. A névtelen afgán a magyarországi befogadási gyakorlatot is bírálta, mármint azt, hogy sorstársai nem kapnak időben TB- kártyát, ráadásául 60 nap után nincs joguk a menekülttáborokban maradniuk és ezért a legtöbben budapesti hajléktalanszállókra igyekeznek eljutni.

Mint mondta a legtöbben egy:

Budapesten működő hajléktalanszállóba igyekeznek eljutni.

Méltatlankodva hozzátette:

„Mint mindenki, a menekültek is szeretnének szabadon, függetlenül élni… hogy legyen magánéletük. Ez pedig nagyon nehéz, ha húsz emberrel kell megosztani a konyhát és a fürdőszobát.

De, nincs elég pénzük

A Migráns Szolidaritás Csoport a bicskei menekülttáborból tervezett kilakoltatásokkal kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy szerintük az anyagi támogatás, amely a menekülteknek Magyarországon jár, nem elég egy budapesti lakás bérlésére, pedig – mint fogalmaznak:

„Budapest az a város ahol a menekülteknek a legtöbb esélyük van az integrációra, és ahol a legkevésbé vannak kitéve hátrányos megkülönböztetésnek.”

A Migszol szerint az anyagi támogatás hiánya rávilágít az olcsó szociális bérlakások megteremtésének szükségességére, amelyről az államnak lenne kötelessége gondoskodni.

Budapest megtelt

Összefoglalva a menekültek újabb táptalajt adhatnak az anarchista atmoszférájú, az ellenzéki tüntetéseket többször is támogató „a Város a Mindenkiért Csoportnak”, akik a nem budapesti hajléktalanokat a fővárosi bérlakás-állomány terhére helyeznék el. Nem véletlenül, hogy az AVM és a MigSzol összetart.

A bevándorló hajléktalanok pedig eddig is gondot okoztak. A Nyugati pályaudvar környékét is ellepték az afgán és a szír menekültek, köztük családok is, bokrokban alszanak, az Eiffel téren 40-50 afgán húzta meg magát, itt éjjel vannak lopások és rablások is - írta korábban az origo.hu. „De hogy lehet egy néger hajléktalan Magyarországon!?” – méltatlankodott azelőtt a Migszol egyik írása. Az N1TV pedig a helyszínen járt a menekültek után.

Egy neve elhallgatását kérő, született budapestiekből álló, első babájukat váró, lakást kereső, kétkezi munkás, ifjú pár – a pár mindkét tagja tehetős család nélkül nőtt fel - az alfahir.hu számára elárulta, hogy:

„A kerületi önkormányzati lakásokra meghirdetett pályázatokon többszörös a túljelentkezés, a helyhatósági ingatlanállomány ráadásul jelentős felújításra szorul. A budapesti fiatalok otthonteremtési szándékait kevés lehetőség támogatja, a piaci alapú magánalbérletek díja pedig folyamatosan növekszik.

A fiatalok nehézségeire talán egy olyan bérlakás építési program adhatna megoldást, amit a jobboldali ellenzék régóta szorgalmaz.

Nem mennek sehova

A nullker.hu által megkérdezett bevándoroló állítólag azért menekült el Afganisztánból, mert törzse egy másik törzzsel vitába keveredett egy legelő használati joga miatt, a nézeteltérés pedig elfajult. A férfi, aki a saját szülőhazájából elmenekült, hangzatos nyilatkozatot is tett, azt mondta:

„Ha Magyarországnak szüksége lesz rám, a szolgálataimra, akkor itt leszek és akár a véremet adom ezért az országért. Ha úgy hozza a sors, a magyar emberekkel együtt fogok harcolni a terrorizmus ellen.”

Hozzátette, hogy nem készül Nyugatra:

„A gyerekeim iskolába járnak, nagyon boldogok és nyitottak. Olyan álmokat dédelgetnek, hogy orvosok és mérnökök lesznek itt Magyarországon.”

Indulhat a nagyvárosi harc

A Migráns Szolidaritás bejelentette, hogy holnap délután a Duna-parton hajókban fog gyújtogatni, hogy céljainak hangot adjon. Mint ismeretes a Jobbik évek óta követeli a debreceni menekülttábor zárttá tételét, Orbán Viktor pedig ma bejelentette, hogy a befogadó állomást nemhogy zárttá teszi, hanem úgy ahogy van be is fogja zárni. Pontosabban azt mondta, hogy jelenleg nem tudja ezt megtenni, mert az EU-s szabályok nem engedik, de ígérte, hogy megvívja majd a csatát európai szinten.

Úgy látszik, hogy a budapestieknek pedig budapesti szinten kell megvívniuk a csatájukat, a saját otthonaikért.