Nyílt levél Tarlós Istvánnak: Szemét dolgok az FKF-nél

"Tisztelt Főpolgármester Úr!

Bizonyára Ön is értesült az FKF-nél nemrégiben kirobbant, haveri szerződésekkel kapcsolatos botrányról. Az önmagában is vérlázító Mandiner-cikken túlmenően azonban az n1tv.hu internetes oldal újabb botrányos szerződéseket hozott nyilvánosságra, amelyeket már több mint 60 millió forint összegben köttettek meg.

Tisztelettel kérdezem Főpolgármester Urat: meddig marad Csontos István az FKF Zrt. vezérigazgatója? Mikor lesz végre rend és tisztaság a közterület-fenntartó cégnél?

Feltétlenül választ kell adnia a fenti kérdésekre két okból kifolyólag is, melyek közül az első, hogy a kormány éppen igyekszik átvenni a hatalmat a fővárosi hulladékgazdálkodás felett. A másik ok pedig az, hogy az FKF dolgozói körében pattanásig feszült a helyzet a cég elhibázott cafeteriát érintő döntése, az alacsony munkabérek, illetve az erősen fejlesztendő vállalati kultúra miatt. Egyre szélesebb körben beszélnek egy igen komoly sztrájk lehetőségéről a munkavállalók.

Ön úgy nyilatkozott, hogy bizonyos feltételek fennállása esetén nem zárkózik el attól, hogy a kormány elvegye az FKF-et a fővárostól. Ezúton jelzem Önnek, hogy a budapestiek érdeke az, hogy a főváros kizárólagos ura legyen az alapvető közszolgáltatást végző cégnek, és az semmiképpen sem elfogadható, hogy a kormány e téren is elvonja a főváros egyes hatásköreit, ahogyan tette ezt korábban az iskolák vagy a kórházak esetében is.

Budapest polgárai számára fontos, hogy a közterületek tiszták legyenek, a szemetet az eddig megszokott rendszerességgel elszállítsák, télen az utcákat a jégtől és a hótól megtisztítsák, valamint januárban a karácsonyfákat, lomtalanításkor pedig a feleslegessé vált tárgyakat elvigyék. Ezeket a tevékenységeket ma a főváros kezében lévő FKF elfogadható színvonalon képes elvégezni. Azonban ha a korábban szintén államilag átvett iskolák és kórházak példájából indulunk ki, egyáltalán nem garantálható, hogy egy központosítás esetén minden eddigi szolgáltatás zökkenőmentesen megmarad a jövőben is.

A központosításhoz hasonló súlyú veszélyként értékelem emellett az esetleges sztrájkot. Amennyiben a településtisztasági feladatokat akár csak egy rövid ideig nem látják el, illetve a lakosság szemetét nem szállítják el, annak a kényelmetlenségeken kívül rendkívül komoly közegészségügyi kockázatai is vannak, úgymint egyes fertőzések megjelenése vagy a patkányok elszaporodása.

Mindezek okán arra kérem Önt mint Budapest főpolgármesterét, hogy tegyen meg mindent az FKF-be vetett közbizalmat megingató személyek mielőbbi eltávolításáért és elszámoltatásáért, a munkavállalók helyzetének rendezéséért, valamint a cég fővárosi kézben tartásáért.

Tisztelettel,
Tokody Marcell Gergely, a Jobbik fővárosi képviselője"