Nyilvánosságra hozta a baptisták adatait a bolíviai belügyminiszter

A gesztus alkalmas a fenyegetésre és félelemkeltésre.

A határátlépés adatainak nyilvánosságra hozatala törvénytelen – állítja Dr. Szilágyi Béla, a Baptista Szeretetszolgálat igazgatója, aki egyébként jogász végzettséggel rendelkezik. A bolíviai migrációs hivatal jelentéséből az is kiderült a kettős állampolgárságú Mario Tadic bolíviai személyazonossági igazolvánnyal lépett ki az országból, nem a horvát útlevelével.

A kuruc.info és Böröcz László halva született provokátor-figyelőjének módszereit idéző eljárás nemcsak jogtalan, de a bolíviai rendszer jellege miatt veszélyes is, hiszen a szeretetszolgálat emberei nem sértettek törvényt, így neveik és egyéb adataik publikálását semmi sem indokolja, viszont a baptisták szerint a

"a gesztus alkalmas a fenyegetésre és félelemkeltésre."

Tóásó Előd érvényes magyar útlevéllel igazolta magát. A belügyminiszter ebben az esetben is külön hangsúlyozta, hogy a határátlépés legális volt, nem történt törvénysértés. A bolíviai források szerint a belügyminiszter tettét az indokolja, a belügyi tárcavezető Evo Morales elnök felé bizonyítani akarja, hogy „ellenőrzésük alatt” tartották az eseményeket, nem érte őket meglepetésként a magyar és horvát férfi távozása. Pedig az is lehet, hogy de. Hiszen amikor Tóásó Előd hétfő délután megérkezett a Liszt Ferenc repülőtérre, akkor a sajtótájékoztatón azt mondta, felesége sem tudott róla, hogy kimenekítették Bolíviából.

Mint ismert, a Baptista Szeretetszolgálat csapata – a Külgazdasági és Külügyminisztérium technikai segítségével – menekítette ki a latin-amerikai országból Chilébe - emlékeztet a napilap.

Hétfőn a Magyar Nemzet még azt írta, hogy 
„a külügy nemhogy diplomata-útlevelet nem bocsátott ki Tóásó számára, nemhogy segítette volna pénzzel a költséges akciót, de még a turistaútlevél kiállításáért is veszekedni kellett vele, annyira vonakodva ment a dolog.”
A cikk szerzője hozzátette: 
„A szeretetszolgálat és az újságíró valójában a magyar állam helyett látott el állami feladatokat.”