Nyolc gigányi lehallgatott hangfelvétel készülhetett az ózdi polgármesteri hivatalban

"Az eddigi leggusztustalanabb választási kampányra kell felkészülnie az országnak".

Janiczak Dávid a napokban egy Facebook-bejegyzésben adta az ózdi választópolgárok és a szélesebb közvélemény tudtára, hogy "hónapokon keresztül ismeretlenek aljas szándékkal illegálisan lehallgattak a polgármesteri irodámban. Felvételeket készítettek az ott elhangzott bizalmas, sokszor szenvedélyes, kontroll nélküli beszélgetésekről". A felvételek egy részét később a világhálóra is felpakolták, a jobbikos városvezető is innen értesült először a megfigyeléséről.

November 21-én jelent meg egy lehallgatott hangfelvétel a világhálón egy belső kabinetülésről, és ezután megkeresett engem egy férfi, aki további 3-4 felvételt is megmutatott nekem - idézte fel a feljelentés előzményeit Janiczak Dávid. Ez az ember elmondta azt is, hogy még további 8 GB mennyiségű lehallgatott anyagot kapott "ismeretlenektől", amelyek augusztus közepe és november közepe között keletkeztek a polgármesteri hivatalban.

Hogy a 8GB mennyiség megfoghatóbb legyen, elvégeztünk egy gyors számítást: a legelső hangfájl, ami a kezünk ügyébe került egy interjú volt, amely kb. 40 perc hosszúságú volt, és nagyjából 20MB-ot foglalt el. Az ózdi hivatalban rögzített 8GB-nyi hangfelvétel ennek példájából kiindulva 266 órányi lehet. Ha minden nap mondjuk 10 órányit rögzítettek, a hét 5 munkanapján, akkor ez akár több, mint egy egész hónapot is felölelhet. Persze más fájlformátum és tömörítés esetén ez akár még jóval több is lehet.

Janiczak szerint különös volt, hogy a titokzatos megkeresője "nem akart tőle semmit", és az is szemet szúrt neki, hogy a megmutatott felvételek 16-24 másodperc hosszúságúak, azaz a szövegkörnyezetből kiragadott félmondatok szerepelhetnek mindössze azokon,

„amik viszont így tökéletesen alkalmasak arra, hogy eltorzítva a valóságot, indulatokat szítsanak az emberekben”

- tette hozzá. Sok olyan téma van, amelyről természetétől adódóan másképp beszélünk nyilvánosan, és másképp egy baráti beszélgetés alkalmával - folytatta Janiczak -, az utóbbi esetben egészen más szenvedéllyel, átéléssel, lendülettel fogalmaz mindenki.

Szerinte viszont az, hogy nem az otthonából, hanem a polgármesteri hivatalból szivárogtak ki felvételek, jelzi, politikai célokra, politikai támadásra akarják az illegális úton lehallgatott információkat felhasználni.

De vajon, hogy sikerült lehallgatni észrevétlenül Ózd város első emberét? - tesszük fel a kérdést.

A polgármesteri irodát átvizsgálták, ott poloskát nem találtak, így feltételezhetően a lehallgatott időszakban a tettes minden egyes nap reggel letette az irodában a diktafont, este pedig elvitte onnan azt. További kérdéseket vethet fel, hogy mivel külsős az irodába nem juthat be, így vélhetően belső munka eredménye a kémkedés.

"Miután megnyerte a polgármesterválasztást a Jobbik, nem kezdett tisztogatásba az önkormányzati hivatalban, akik az előző fideszes adminisztrációban ott voltak, azok érdemeik szerint megtarthatták a munkahelyüket"

- mutatott rá ezzel kapcsolatban a jobbikos városvezetés sebezhetőségére Janiczak Dávid.

Felvetettük azt is, hogy legutóbb a TV2 úgy hamisította meg Vona Gábor szavait, hogy a jobboldali ellenzéki párt elnöke által megfogalmazott mondatnak mindössze csak az első felét idézték a "hírműsorukban". Ez a veszély most is fennállhat.

"Tisztességesen vezetem a települést, a Jobbik Ózdon bebizonyította, hogy még kormányzati ellenszélben is képes sikeresen irányítani egy magyarországi középvárost"

- szögezte le felvetésünkre a politikus. Mivel az önkormányzat eredményein nem tudnak fogást találni, ezért nyúlnak ilyen illegális és nemtelen eszközökhöz - tette hozzá.

Már nincs másfél év sem az országgyűlési választásokig, Janiczak szerint

"az eddigi leggusztustalanabb választási kampányra kell felkészülnie az országnak",

amely során minden eszközt be fog vetni az Orbán-kormány. Ennek volt egyik feltétele a média szinte teljes bekebelezése - vélekedett az ózdi polgármester.

Janiczak szerint félő, hogy a kampány során - csak úgy, mint korábban Vona Gábor esetében is -, a jobbikos politikusok minden lépését követni fogják, a magánéletükről szóló híreket eltorzítva mutatják be, vagy épp olyan eseményekről számol majd be a Habony-művek, amelyek meg sem történtek. "Mindegy, mi az igazság" - vonta meg a következtetést a településvezető.