Oltott tanárszakos hallgatókat toboroznak az oltatlanként kieső tanárok helyére

Oltott tanárszakos hallgatókat toboroznak az oltatlanként kieső tanárok helyére

Negyedéves, oltott, tanárszakos hallgatóknak is állást kínált több tankerületi központ is januári kezdéssel – hangzott el az RTL Klub Híradójában. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szerint a szakszervezetek tévedtek, mert a karácsonyi szünetet követően mindenütt rendben elkezdődött az oktatás. Az érdekképviseletek viszont úgy látják, ez azért történt, mert a kieső tanárok helyett a többiek erőn felül dolgoznak, illetve tanárszakos hallgatóknak állást kínáltak.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője a Híradónak azt mondta, azzal csábítják a hallgatókat, hogy „próbálják ki magukat élesben”. Az egyik tankerület által kiküldött felhívásban olyan negyedéves tanárszakosokat keresnek, akik koronavírus elleni védőoltással rendelkeznek és óraadói tevékenységet vállalnának. Egy másik tankerület felhívásában pedig „heti 1-2-3 napra terjedő részmunkaidős állást” kínálnak egyedi megállapodás alapján úgy, hogy az igazodjon az egyetemi elfoglaltságukhoz. A PDSZ szerint viszont őket az oltatlanság miatt kieső kollégáik helyére keresik. A Pécsi Tudományegyetem a Híradó birtokába került levél tartalmát, miszerint

pedagógusok helyettesítésére keresnek tanárszakosokat,

az egyetem sajtóosztálya megerősítette.

A Híradó kérdésére az Emmi azt válaszolta, a szükséges ismeretekkel már rendelkező hallgatók

határozott időre és kizárólag gyakornokként bevonhatók a feladatellátásba.

A tárca úgy véli, a „sikeres oltási kampány miatt mindössze a tanárok 1 százalékát kellett pótolni”.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint még ugyanennyien lehetnek, akik egyéni mentesítést kaptak az Emmitől. Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke arra mutatott rá, ezek a felmentések „előbb-utóbb le fognak járni”, tehát a probléma „kristályosodni és csúcsosodni fog”, ráadásul ez csak az Emmi által irányított területre vonatkozik, tehát az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), a szakképzési centrumok és az agrár-szakképzési centrumok területére nem. Az ITM a Híradó megkeresésére pontos számot nem közölt, csak annyit, hogy a túlnyomó többség beoltatta magát, az oktatás pedig zavartalan.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}

Mint arról korábban lapunk is beszámolt, összesen 780 tanárt küldtek fizetés nélküli szabadságra, mert nem voltak hajlandóak felvenni a koronavírus elleni védőoltást.

A pedagógusok 1 százaléka oltásellenes, ők mától fizetés nélküli szabadságra kerültek

Az állami fenntartású iskolákban a pedagógusok egy százaléka nem vette fel az oltást, közölte hétfő délelőtt az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A tárca tájékoztatása szerint minden feladatellátási helyen újraindul az oktatás a téli szünetet követően, ugyanis az állami fenntartású iskolákban a 78.000 pedagógus mindössze 1 százaléka utasította el a védőoltás felvételét, így körülbelül 780 ember nem folytathatja az oktatást addig, míg nem tesz eleget egészségügyi kötelezettségének.

Lapunknak mind a PSZ, mind a PDSZ illetékese nyilatkozott, akik úgy vélik, zavart fog okozni az oltatlanok fizetés nélküli szabadságra küldése.

PSZ: „Nem fog összeomlani a rendszer, de működési zavarokat okozhat majd a létszámhiány"

Arányait tekintve nem olyan magas az a mintegy 3 százalék, ennyien eshetnek ki a kötelező oltás miatt az oktatásból a későbbiekben, de ne feledjük, hogy 12 ezer pedagógus már eleve hiányzik, és ha ehhez még hozzáadódik az a körülbelül 3-4 ezer pedagógus, akik nincsenek beoltva, akkor az már komoly problémákat okozhat, mint ahogyan a PSZ az elmúlt hetekben jelezte is - nyilatkozta az Alfahírnek Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke.