Olcsó játék: Még a Dávid-szobor is színt vall Brexit ügyben

A Dávid-szobrot este kilenctől kivilágítják és a több mint négy méter magas szobor vállára Nagy Britannia zászlaját terítik.

A Michelangelo által 1501 és 1504 között alkotta márványszobornak az eredetivel hasonló nagyságú másolatáról van szó, amely a firenzei városházaként ismert Palazzo Vecchio előtt áll a Piazza della Signoria terén.

A Brexit-ellenes firenzei kezdeményezés az ezzel egy időben Stockholmban, Párizsban, Madridban, Bécsben és Varsóban zajló nemzetközi akciókhoz csatlakozik, amelyek keretében kivilágítják a városok műemlékeit a közös Európára emlékeztetve.

A magát az európai politikai és kulturális örökség bölcsőjének tartó  Firenze városközpontjában zajló kezdeményezés Jo Cox a brit ellenzéki Munkáspárt csütörtökön meggyilkolt képviselőnője emlékének is szól - olvasható a római EU-államtitkárság közleményében.

David Nardella és Sandro Gozi hangsúlyozta, hogy a Dávid-szobor megvilágítása a szolidaritás üzenete kíván lenni Nagy Britanniának az EU-ból való kilépésről szóló népszavazás előtt.

Firenze és Olaszország nemet mond az erőszak és a szélsőség minden formájára az egységes, békés és demokratikus Európa nevében - fogalmaz a firenzei polgármester és az olasz EU-államtitkár nyilatkozata, amely hangsúlyozza, hogy ha Nagy Britannia az EU mellett szavaz, ezeket az értékeket választja és védelmezi.