IDEA Intézet: Csak a kormánypártiak szerint oltásellenes az ellenzék

IDEA Intézet: Csak a kormánypártiak szerint oltásellenes az ellenzék

A 24.hu-n megjelent értékelés alapján az IDEA Intézet ezúttal megvizsgálta nemcsak a magyarok viszonyát a vakcinákhoz, hanem azt is, hogy ezt a kormányzati propaganda szerint valóban oltásellenes-e az ellenzék. A megkérdezetteknek a reprezentatív kutatásnál egy hőmérőn kellett jelezni, mennyire tartják oltáspártinak, oltásellenesnek a Fidesz–KDNP-t, illetve az ellenzéket. (A 0 és 10 közötti skálán a minél magasabb érték jelezte az oltáspártiságot.)

A megkérdezettek sem az ellenzéket, sem a kormánypártokat nem tekintik oltásellenesnek. Az ellenzéki pártok a 0–10 közötti skálán 6,6-os, míg a kormánypártok 7,9-es átlagpontot kaptak. Saját szavazói a Fidesz–KDNP-t abszolút oltáspártinak (9,6), az ellenzéket igen oltásellenesnek (3,2) ítélték. A pártos megosztottság fordítva kevésbé érvényesült. Az ellenzék hívei a kormánypártokat sem látták oltásellenesnek (6,9), bár saját pártjaikat oltásbarátabbnak (8,8 pont) tartották. A politikai pártoktól távolságot tartók körében az oltásellenesség vádja egyáltalán nem mutatható ki, ezek a csoportok pont annyira tartották oltásbarátnak, vagy oltásellenesnek a kormánypártokat, mint az ellenzéket (7,2 – 7,2 átlagpont a 0 – 10-es skálán). Az IDEA Intézet a kutatás alapján arra jutott, hogy a Fidesz–KDNP vádja az oltásellenes baloldalról csak a saját tábort mozgósító üzenet volt.

A kutatás adatait április 27. – május 4. között vették fel közösségi média alapú kérdőívvel. Az eredmény reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, életkor és településtípus tekintetében. A 2000 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb ±2,2 százalékpont.