Továbbra is rendőri jelenléttel kell rendre utasítani az iráni fertőzötteket

Továbbra is rendőri jelenléttel kell rendre utasítani az iráni fertőzötteket

Két új koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak Magyarországon, ezzel már 9 főre nőtt a számuk

- ezt az Operatív Törzs hétfői sajtótájákoztatóján erősítették meg. 

Lakatos Tibor ezredes az Operatív Törzs ülése után elmondta, hogy egész Közép-Európában emelkedett a betegek száma. Ausztriában, Csehországban és Romániában is egyre több a koronavírusos beteg. Hozzátette, mostantól életbe lépett az a korlátozás, amelyben Észak-Olaszországból érkező repülőterekről se Budapest, sem Debrecen nem fogad járatokat. 

Reptereken eddig közel 6600 személyt teszteltek eddig a magyar hatóságok.

A Szent László Kórházban karanténban tartott iráni állampolgárok egy része nem hajlandó betartani a szabályokat

– tette hozzá Lakatos Tibor ezredes, kiemelve, hogy többen megpróbálták kijátszani a karantén szabályait, ezért a rendőri jelenlét folyamatos a kórházban, ami jelentősen megnehezíti az ápolói személyzet munkáját. Emlékeztett, hogy a járvánügyi szabályok áthágása súlyos bűncselekmény, ami akár az országból történő kiutasítást is maga után vonhat. 

Lakatos Tibor újságírói kérdésre kijelentette, hogy

az irániak közül többen székeket dobáltak ki a szobákból.

Az álhírekkel kapcsolatban úgy fogalmazott: a Nemzeti Nyomozó Iroda monitorozza ezeket az álhír oldalakat és ha pánikkeltő híreket találnak, akkor ezekben az ügyekben azonnal büntetőeljárások indulnak. Jelenleg négy büntetőeljárás zajlik, eddig egy elkövetőt azonosítottak be.

A tömegrendezvények megtartásáról úgy nyilatkozott Lakatos Tibor, hogy az EMMI készít egy javaslatcsomagot, amit az Operatív Törzs holnap megtárgyal majd.

Szlávik János osztályvezető főorvos elmondta, hogy a súlyos állapotban, intenzív osztályon kezelt idős 70 esztendős magyar férfin kívül a többi koronavírussal fertőzött beteg állapota jó. Leszögezte, hogy további ágyakat szabadítottak fel a Szent László kórházban, hogy el tudják látni az esetleges további betegeket. 

Szlávik szerint hamarosan át fogják alakítani az esetdefiníciót, így kiterjedhet majd olyan országokra is, ahol gócpontok vannak.  Hozzátette, akik minden utasítást betartanak a karanténban, azokat 14 nap alatt elengedik. Akik nem engedelmeskednek és megszegik a szabályokat, azoknak a 14 nap lejárta után megújul a karantén.