Civil győzelem: Szijjártó ígéretet tett, hogy nem dobják utcára Lipótmező egészségügyi dolgozóit

Civil győzelem: Szijjártó ígéretet tett, hogy nem dobják utcára Lipótmező egészségügyi dolgozóit

Megmenekülhetnek az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) egykori munkavállalói a kilakoltatás elől, miután a magyar állam hosszas nyomásgyakorlást követően visszakozni látszik és elindult a kompromisszumos megoldások felé. Az Alfahír információi szerint Szijjártó Péterék engedményeket tehetnek, melynek részeként legrosszabb esetben is cserelakásokat kaphatnak az egészségügyi dolgozók, de az sincs kizárva, hogy elengedik őket és meghagyják otthonaikat.

A lipótmezei egészségügyi dolgozók és családjaik kilakoltatási ügyéről már korábban is írunk: az eset lényege az, hogy a 2007-ben bezárt OPNI hatalmas területén fekvő szolgálati lakásokban évtizedek óta élő egykori munkavállalókat a magyar állam 30 napos határidőn belül ki akarta lakoltatni otthonaikból.

Ezek a családok az elmegyógyintézet tizennégy évvel ezelőtti felszámolása ellenére tovább bérelhették lakásaikat a magyar államtól, ám miután az Orbán-kormány a közelmúltban a terület hasznosításáról, ezen belül egy elit, bentlakásos magániskola létrehozásáról döntött, megkezdődött volna a terület kiürítése, beleértve a szolgálati lakásokat is. Mivel a lakók a felszólítás ellenére nem adták fel otthonaikat, a magyar állam pert indított velük szemben.

Ezen a ponton csatlakozott be az ügybe a két érdekvédő civil aktivista, a kórházi ágyak és klímák tömeges beszerzésével hírnevet szerzett Orosvári Zsolt, valamint a Handó-ügy kapcsán lemondott egykori bíró, Szepesházi Péter, aki jelenleg ügyvédként képviseli a perbe fogott lakók egy részét.

Az ügyben indult kilakoltatási perek Szijjártóék képbe kerülésével már korábban megakadtak, igaz, ennek pusztán technikai okai voltak: miután az érintett terület felett az államot képviselő Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-ről a tulajdonosi képviseleti jogok átszálltak a Külgazdasági és Külügyminisztériumra, ezzel érhető módon megváltozott a felperes személye is. Mivel ilyen esetben egy per folytatása nem automatikus, a KKM az eljárás legfeljebb négy hónapos szüneteltetését kérte, hogy átgondolja döntését.

Szijjártóra várhat a lipótmezei egészségügyi dolgozók kilakoltatása, már ha akarja

A Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz került az egykori Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) szolgálati lakásaiban élő volt dolgozók és családjaik kilakoltatási ügye - értesült az Alfahír. Mint arról korábban beszámoltunk, olyan családokkal szemben indult kilakoltatási per, akik az egykori lipótmezei elmegyógyintézet területén kaptak szolgálati lakást, tekintettel arra, hogy a család egy vagy akár több tagja is az intézetben vállalt egészségügyi szolgálatot.

Egyelőre úgy tűnik, a KKM nem fogja folytatni a kilakoltatási pereket, vagyis a bérlők vagy tovább maradhatnak eddigi lakhelyükön, vagy legrosszabb esetben is cserelakásokat kaphatnak az államtól – az Alfahír értesülése szerint erről maga Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tett ígéretet a párbeszédes Tordai Bence országgyűlési képviselőnek, miután a szerdán személyesen egyeztettek.

Lapunk megkereste Tordait, aki megerősítette a találkozó tényét és elmondta, hogy a miniszterrel való tárgyalásán Szijjártó tisztázta: a területről nem fogják kilakoltatni az érintetteket.

Így a lakók vagy maradhatnak a mostani ingatlanokban, vagy esetleg arra nyílhat még lehetőség, hogy a területen másik, új, magasabb komfortfokozatú ingatlanokat ajánljanak fel számukra. Attól azonban nem kell tartaniuk, hogy a csereingatlanok a város másik pontján lennének.

A párbeszédes politikus azt mondta, magáról a perről nem esett szó, de a Szijjártó Péter által elmondottakból az következik, hogy a minisztérium nem fogja folytatni az eljárást. A területen egyébként a tervek szerint még egy évig biztosan nem kezdődnek meg a munkálatok – tette hozzá.

Ezzel lényegében elmondható, hogy sikeres volt Orosvári Zsolt és Szepesházi Péter eddigi kiállása, hiszen az egészségügyi dolgozók családjai nem veszítik el otthonaikat, vagy legalábbis az utcára egészen biztosan nem kerülnek.

Az Alfahír megkeresésére Orosvári Zsolt azt mondta, az elmúlt két évben folyamatosan együtt dolgozott Szepesházi Péterrel, ennek során pedig „a szokásos vehemenciájával” minden kapcsolatot megmozgatott annak érdekében, hogy segíteni tudjanak a kilakoltatással szembenéző egészségügyi dolgozóknak és családjaiknak.

A kórházi gyermekosztályokra szülői ágyakat szállító, majd klímákat szereltető Orosvári szerint sikerült újra bebizonyítani a civil társadalom erejét, valamint megmutatni, hogyan kellene működnie az országnak a jövőben. Mint mondta, a demokratikus működés alapja, ha a civilek fel tudják karolni a helyi ügyeket, majd azokhoz a politikusoktól érdemi támogatásokat kapnak. Lényegében ez történt ebben az esetben is mind a II. kerület szocialista polgármestere, Őrsi Gergely eddigi egyeztetései, mind Tordai találkozója kapcsán.

A kórházakba szülői ágyakat szállító Orosvári Zsolt kapta a Magyar Civil Becsületrend díját

Az Év Egészséghőse közönségdíja után Magyar Civil Becsületrend díjban részesült Orosvári Zsolt, az Ágyat az anyukáknak! akció kitalálója és főszervezője. Az elismerést dr. Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke adta át vasárnap. Orosvári Zsolt akcióját az Alfahír folyamatosan nyomon követte, több cikkben is beszámoltunk arról, hogyan segítik civil adományokból a kórházi gyermekosztályokon éjszakázni kényszerülő szülők kényelmét.

Megkerestük Szepesházi Péter ügyvédet is: a lakók egy részét jogi képviselettel ellátó egykori bíró az Alfahírnek azt mondta, mindenképpen sikerként értékelik a fejleményeket, ugyanis ez alapján biztosnak látszik, hogy valamennyi ügynek vége szakad.

Persze – tette hozzá – nem valószínű, de technikailag nincs kizárva, hogy a választások után újabb perek induljanak, de még ebben az esetben is kizárt lenne, hogy 3-4-5 éven belül eljussanak a tényleges kilakoltatásig - nem beszélve ugye arról, hogy elviekben ígéret született a békés rendezésre. Az ügyvéd szerint végleges győzelemről majd akkor lehet beszélni, ha az új szerződések is rendben lesznek, tehát határozatlan időre szólnak és vállalható összegű lakbért írnak elő.