Orbán: Arra kérem a szülőket, a diákokat és a tanárokat, hogy tartsák be a törvényeket

Orbán: Arra kérem a szülőket, a diákokat és a tanárokat, hogy tartsák be a törvényeket

A pedagógusok és a diákok múlt heti, státusztörvény elleni demonstrációjáról is kérdezték Orbán Viktort hétfőn a parlamentben az ellenzék képviselői.

Az Országgyűlésben az azonnali kérdések órájában a miniszterelnöktől megkérdezték, hogy mi a véleménye arról, s elítéli-e, hogy a rendőrség gumibottal üti szerdai diáktüntetésen részt vett fiatalokat. Erre a kormányfő azt mondta:

Arra kérem a szülőket, a diákokat és a tanárokat, hogy tartsák be a törvényeket, és a törvények keretein belül fejezzék ki a nemtetszésüket és a tiltakozásukat

– felelte parlamenti viszonválaszában Gelencsér Ferencnek (Momentum).

Orbán szerint semmi újdonság nincs abban, hogy a tanárokat nem tekintik közalkalmazottnak: úgy látja, a hivatásszakmáknak sajátos jogi szabályozásra van szüksége, ide sorolta az egészségügyi és rendvédelmi dolgozókat, a pedagógusokat és a katonákat. Az oktatásban dolgozókra bevezetni tervezett státusztörvény vitája tart most, és azt ígérte, majd benyújtják azt az Országgyűlésnek.

„Mi egy olyan törvényt szeretnénk ami jó a magyar diákoknak, ami jó a magyar pedagógusoknak” – fogalmazta meg a miniszterelnök Kunhalmi Ágnes (MSZP) felvetésére.

Lukács László György (Jobbik-Konzervatívok) arról beszélt, hogy pártja eltörölné az iparkamara kötelező tagságát és a kötelező évi 5 ezer forintos kamarai díjat. A frakcióvezető nehezményezte, hogy a Parragh László vezette MKIK 236 millió forintért vett chatbotot a kamarai díjakból, és a vállalkozók által befizetett összegből „pofás székházra” is jutott. Így azt kérdezte Orbántól, hajlandó-e a kormány támogatni a Jobbik kezdeményezését.

Orbán Viktor szerint a kormány nem tehet meg akármit. „Mi nem utasíthatjuk a kamarát, hogy szedjen pénzt, mi arra utasíthatjuk a kamarát, hogy legyen kötelező tagsági díj” – jelentette ki a kormányfő, hozzátéve, ők a kamaraellenes hangokat nem támogatják, azt pedig, hogy a tagdíjat mire használják fel, arról az iparkamara testületei tudnak dönteni.

„Hiába címzi nekem ezeket a kérdéseket erre nem tudok és nem is akarok válaszolni”

– reagált.

A kormány akkumulátorgyarmatot csinálna az országból, nagy összeszerelő üzemmé tennék Magyarországot, ahelyett, hogy a tudásba fektetnének – nehezményezte Kanász-Nagy Máté (LMP), aki ugyancsak Orbánnak vetette fel: a akkugyárak zabálják az energiát, és a termőföldeket, s ez a ló, amire a kormány felszállt, „mintha megdöglött volna”. „Ha valaki, akkor ön biztosan tudja, mit kell csinálni, ha döglött lóval találkozik” – vetette oda a politikus.

„Elektromos autókról beszélve sok minden eszembe jut, de a döglött ló nem” – válaszolta a miniszterelnök, azzal érvelve, hogy egész Európa elektromos autókat tervez és épít. „Megértem, hogy ha meglát engem, akkor azonnal az akkumulátorgyártás jut eszébe” – vette poénosra a kérdést Orbán. Azt is ígérte, hogy a munkahelyeket elsősorban magyar munkavállalók kapják meg.

(Címlapkép: Orbán Viktor a parlamentben. Béli Balázs/Alfahír)