„Klebelsberg forog a sírjában” – elindult a státusztörvény elleni tiltakozás

„Klebelsberg forog a sírjában” – elindult a státusztörvény elleni tiltakozás

Nem hagyják magukat a tanárok és a velük szolidaritást vállaló diákok.

Kezdetét vette szerda délután a pedagógusok jogállását átíró státusztörvény elleni demonstráció Budapest belvárosában. Az ADOM Diákmozgalom, a Szülői Összefogás Közösség és más oktatási civil szervezetek által meghirdetett esemény 16 órakor kezdődött. A tanárok és diákok ügyével szolidáris jelenlévők eleinte párszázas létszámmal gyülekeztek a Szent István téren. Onnan pedig több más csomópont érintésével a Parlament épülete felé vették az irányt a képek és élő videók tanúsága szerint ezres nagyságrendűvé duzzadt tömeg tagjai.

A tiltakozás résztvevői javarészt fiatalok, és a skandálásokból az „oktatás nélkül nincs jövő”, vagy épp a „nincs tanár, nincs jövő” és hasonló, illetve keményebb hangvételű rigmusok hallatszanak ki.

A táblákon, transzparenseken és molinókon különféle üzenetek szerepelnek, úgy mint:

„Klebelsberg forog a sírjában”;
„Egye meg a fene az egészet”;
„A tudomány birodalmában nem lehet bürokráciával és políciával dolgozni”.

De a Haynauval húzott párhuzam sem maradt ki a repertoárból.

A később már az Alkotmány utcában gyülekező tüntetők kifejezték bírálatukat az Orbán-kormány oktatáspolitikájával szemben, s felolvasták követeléseiket. Az ott felállított színpadon többen Pintér Sándor belügyminisztert idéző maszkban fejezték ki nemtetszésüket a kormányzat tervezett, számukra elfogadhatatlan reformjával szemben, igaz, már több pontban is engedményeket sikerült a tanároknak elérniük.

Munkatársaink a helyszínen közvetítették a vonulással egybekötött demonstrációt.

Fotók: Pedagógustüntetés 2023. május 3-án. (Béli Balázs/Alfahír)