Orbán Viktor a láncfűrészes argentin elnökhöz látogatott

Orbán Viktor a láncfűrészes argentin elnökhöz látogatott

Az egészségügyi és az oktatási tárcát felszámolni tervező, populista Mileinek gratulált választási győzelméhez a miniszterelnök.

Orbán Viktor miniszterelnök szombat este kétoldalú tárgyalást folytatott Javier Mileivel, Argentína új elnökével, akinek vasárnapi beiktatásán is részt vett Buenos Airesben - közölte az MTI-vel a kormányfő sajtófőnöke. Havasi Bertalan tájékoztatása szerint

Orbán Viktor személyesen is gratulált Javier Milei választási győzelemhez, és hivatalos magyarországi látogatásra is meghívta.

A sajtófőnök elmondása alapján a felek egyeztettek a magyar-argentin kétoldalú kapcsolatok fejlesztési lehetőségeiről, a politikai együttműködésről a nemzetközi baloldali erők elleni hatékonyabb küzdelem érdekében.

Ahogy azt a 24.hu felidézi, Milei a számára győzelmet hozó választási kampányban gazdasági sokkterápiát ígért, ráadásul győzelme után az inflációt, a szegénységet és a munkanélküliséget nevezte a legnagyobb kihívásoknak.

Korábban pedig az Argentína elnökévé váló politikus a gyűlésein szokásává vált láncfűrésszel jelképezni tervezett megszorításait, az állami cégek privatizálását.

Ezek mellett tervei között említette több más minisztérium mellett az egészségügyi és az oktatási minisztérium megszüntetését.

A magyar kormányfő egyébként körútja során már találkozott Buenos Airesben Jair Bolsonaro volt brazil államfővel, valamint Santiago Abascallal, a jobboldali spanyol VOX párt elnökével is tárgyalt.

Az „Őrült” és „A paróka” becenévvel is illetett argentin politikust Bolsonaróhoz és Donald Trumphoz is szokták hasonlítani az Index szerint. A szélsőjobboldali populista Milei a szavazatok 56 százalékát begyűjtve előzte meg balközép nézetű riválisát, Sergio Massát, aki 44 százalékkal végzett. A Mileinek címzett gratuláció Orbán Viktor Facebook-oldalán sem maradt el, posztjában azt írta:

Gratulálok, Milei elnök!

(Címlapkép: Javier Milei megválasztott argentin elnök fogadja Orbán Viktor kormányfőt Buenos Airesben 2023. december 9-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)