Orbán Viktor apjának bányavállalata évek óta az egyik legjobban teljesítő vállalkozás a piacon

Orbán Viktor apjának bányavállalata évek óta az egyik legjobban teljesítő vállalkozás a piacon

Orbán Viktor apjának bányavállalata, a Dolomit Kft. évek óta az egyik legjobban teljesítő vállalkozás a piacon mind árbevétel, mind profit tekintetében. Ez azonban még nem minden, ugyanis a Direkt36 újabb kutatásai szerint a cég azért is emelkedik ki versenytársai közül, mert az elmúlt években a piaci átlagnál jóval magasabb osztalékot fizetett a tulajdonosainak, írja a 444. 

Az osztalék mutatja meg, mennyi pénzt visznek haza a tulajdonosok egy cég által termelt nyereségből. A Dolomit Kft. a legfrissebben hozzáférhető adatok szerint

2019-ben 1,8 milliárd forintot fizetett, ez pedig a piaci átlag több mint tizenháromszorosa.

Az elemzés szerint egyébként 2015 és 2019 között 70 cégből a Dolomittal együtt összesen 23 olyan volt, amelyek mind az öt évet nyereséggel zárták. 

A Dolomit Kft. osztalékából a tulajdonrészük arányában részesülnek a cég tulajdonosai. Idősebb Orbán Győző 51,16 százalékos tulajdonrésszel minden évben az osztalékként kifizetett összeg több mint felére jogosult. 
Ha kiszámoljuk, ez mennyit is jelent Orbán Viktor édesapjának 2015-től 2019-ig, több mint 4 milliárd 372 millió forintot kapunk.  

Az Orbán Győző többségi tulajdonában lévő bányatársaság

az elmúlt öt évben mindig a legjobban fizető vállalkozások között volt.

Ez idő alatt a Dolomit Kft. a profitot egyszer sem forgatta vissza a cégbe, hanem teljes egészében kifizette osztalékként a tulajdonosoknak. 

Ha valaki tartalékolás helyett a teljes profitot kifizeti osztalékként, az arra enged következtetni, hogy a cég jövőjét illetően vagy nem lát további fejlesztési lehetőséget, vagy nem érzi szükségét egy biztonsági összeg felhalmozásának, ami később segítheti a cég fennmaradását

– mondta a portálnak egy építőipari forrás. Hozzátette, hogy ilyen tartalékra egyébként nagy szükség lehet, hiszen „sosem láthatjuk előre, mikor szakad a nyakunkba egy világjárvány, ami megdöntheti a gazdaságot.”

Érdemes megjegyezni még azt is, hogy a Dolomit Kft. az elmúlt években mind árbevétel, mind profit tekintetében a legsikeresebb bányavállalatok között volt, 2018-ra pedig a teljes konkurenciát lekörözte egy fontos tekintetben: a piacvezető bányacégek közül Orbán cége érte el a legmagasabb árbevétel arányos nyereségrátát. Ez azt mutatja meg, hogy a céghez befolyó pénzből mennyi marad a tulajdonosoknál. 2018-ban a cég 41,3 százalékos profitrátát ért el, amely nemcsak a cég történetében, de a teljes piacon is kiemelkedő volt: több mint duplája az akkori 18,8 százalékos piaci átlagnak.

Az Orbán Győző többségi tulajdonában álló bánya egyébként annak ellenére szerepel rendszeresen jelentős állami beruházásokban, hogy a konkurenciánál jóval drágábban, esetenként 60-70-százalékkal magasabb áron ajánlja az építőanyagait.

A portál megkeresésére, miszerint a Dolomit Kft. minek köszönheti kiemelkedő teljesítményét, a cég nem válaszolt. 
Orbán Viktor sajtófőnöke, Havasi Bertalan pedig mindössze annyit közölt: „A miniszterelnök nem foglalkozik üzleti kérdésekkel.”