Orbán miatt építenek egy teljesen felesleges kerítést is?

Durva pletyka: lehet, hogy most csak egy másfél méteres, nevetséges kerítés épül fel, hogy teljesüljön Orbán Viktor ígérete.

A lap úgy tudja, most csak egy másfél méter magas dróthálót húznak fel a határon, amit akár át is lehet ugrani. A lap sejtetése szerint mindez azért történik, hogy teljesüljön Orbán Viktor ígérete, és augusztus 31-én át tudjanak adni valamit.

A kormány korábban azt mondta, négy és fél méter magas kerítést építenek a legforgalmasabb szakaszokra, melyek tetejét egy 50-70 centiméter átmérőjú NATO-drót alkotja, úgy tűnik azonban, hogy most épp nem ezen a határzáron dolgoznak a munkások.

A Népszabadság szerint információjukat igazolja az is, hogy a most épülő alacsony kerítéstől néhány méterre piros cölöpökkel már egy másik nyomvonalat is kijelöltek. Egy munkálatokban részt vevő férfi is azt mondta, egyelőre csak egy "elővéd kerítés" épül, a nagyobb később fog elkészülni. Azt ő sem tudta megmondani, hogy ennek mi értelme van.

Tény: korábban a kormány is úgy kalkulált, hogy novemberre készül el a kerítés, de Orbán Tusnádfürdőn azt jelentette be, hogy augusztus végére már meg is lesz a határzár. Az építésben részt vevő közmunkásoknak viszont még ezt követően is azt mondták, hogy a november végéig lesz munkájuk az építésnek köszönhetően.

A lap szerint a közfoglalkoztatottakat eligazító illetékes így fogalmazott: „Ha Orbán Viktor azt mondta, hogy augusztus 31-ig le kell zárni a határt, akkor le lesz zárva a határ. Legfeljebb majd ahol szükséges, később megerősítjük, átépítjük, a nagyobb védelem érdekében az ideiglenesen felállított ideiglenes kerítéssel párhuzamosan építünk majd egy másikat is”.

Ez lehet a magyarázata annak is, hogy a korábban 6,5 milliárdosra tervezett anyagköltséget a kormány a napokban hárommilliárd forinttal emelte meg. Azt mondták, a korábbi becslések pontatlanok voltak, nehéz azonban elhinni, hogy a mérnökök ennyivel elszámolták volna magukat.

A Népszabadság egyébként úgy tudja, sem az előkerítés, sem a későbbi, komolyabb nem kap majd elektronikai védelmet, nem lesznek sem mozgásérzékelők, sem újabb hőérzékelő kamerák vagy szívdobbanásjelzők, mert az illetékesek szerint ezekből már most is van elég.

A lap megkérdezte a Belügyminisztériumot is, hogy helytállóak-e az értesüléseik, választ azonban hétfő óta nem kaptak.

Ha a leírtak tényleg igazak, arra csak azt mondhatjuk: ez  komoly? Mert viccnek azért durva lenne...