Orbán Viktor úgy nagyimrézi le Zelenszkijt, hogy nem mondja ki Nagy Imre nevét

Orbán Viktor úgy nagyimrézi le Zelenszkijt, hogy nem mondja ki Nagy Imre nevét

Különös történelmi kalandozásba kezdett Orbán Viktor a héten - közeledve az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanhatodik évfordulójához. A látható terv az, hogy egy olyan párhuzamot találjon a jelenlegi magyar (orosz)politika és az ukránok honvédő háborúja között, amelyben Magyarország (vö.: Orbán-kormány) lesz az áldozat.

Ehhez viszont arra van szükség első lépésként, hogy a 2022-es orosz, valamint az 1956-os szovjet hadsereg közé egyenlőségjelet tegyen. Erre 1956-ot találta jó alkalomnak a kommunikációs kormányzat.

A mai, pénteki rádióinterjújában ilyeneket is mondott Orbán Viktor: "Mi egy szabadságharcos nemzet vagyunk, akik a Szovjetunió megszálló csapataival szemben egy háborút vállaltunk '56-ban". Majd azt fejtegette, hogy egy ilyen harcos szabadságharcos nép miért a béke oldalán van.

Orbán Viktor: Magyarországnak nem kell elmagyarázni, hogy milyen lehet most harcolni az oroszok ellen

„Ha belegondolunk, akkor 1956-ban mi nem azért harcoltunk, mert azt gondoltuk, hogy le fogjuk győzni a Szovjetuniót. Azért vállaltunk egy forradalmat és szabadságharcot, hogy kikényszerítsük a tűzszünetet meg a béketárgyalást...

Erre a felvetésre Orbán Viktor szerint az a válasz, hogy Magyarországnak nem kell elmagyarázni, "milyen a keletről jövő szovjet hadsereghez kötődő brutalitás és milyen lehet harcolni most az oroszok ellen, mert az ember kimegy - most jön mindjárt október 23. -, a 301-es parcellába, akkor tudja, hogy az milyen" - magyarázta a Kossuth rádióban.

Majd leszögezte:

"Még azt is mondhatjuk talán, hogy a mi Zelenszkijünket, az akkori magyar miniszterelnököt később kivégezték."

Hogy ki volt az akkori miniszterelnökünk, arra nevesítve nem tért ki Orbán Viktor.

De ugyanígy tett Berlinben is, amikor először hozta össze az 1956-os forradalmat és a 2022-es orosz-ukrán háborút: "A mi Zelenszkijünket felakasztották az ötvenhatos forradalom után".

Annak van egy elfogadható magyarázata, hogy Nagy Imre hátrébb szorul a jobboldali történelmi megközelítésben, viszont így meg ilyen méltatlan, izzadtságszagú próbálkozásokkal lehet újra az oroszok áldozataként bemutatni "az akkori magyar miniszterelnököt".

Mindenesetre, ha az ukrán Nagy Imre az Volodimir Zelenszkij, akkor Orbán Viktor értelmezése szerint Vlagyimir Putyin pedig Nyikita Hruscsov megfelelője?