Gyilkos hír a szocialistáknak? Orbán az MSZP kiesésével számol

Ez erősítheti azt, hogy a szocialistákra leadott voksok elveszett szavazatok.

Orbán Viktor az április 8-i választásokkal kapcsolatban arról beszélt politikustársainak, hogy „jó pozícióban vannak”, a mostani kalkulációk szerint pedig nem kényszerülnek koalíciós kormányzásra, ha győznek.

Az ATV szerint a zárt körben elhangzott beszédében Orbán azt mondta: jelenleg 2,2 millió szimpatizánsuk van, és ha ennyien szavaznak rájuk, azzal már megnyerhető a választás, illetve elérhető a feles parlamenti többség az újabb kormányalakításhoz.

Az egyik résztvevő az ATV-nek arról is beszélt, Orbán azzal számol, hogy az MSZP kieshet a parlamentből. A Párbeszéddel közösen ugyanis 10 százalékot kellene szerezniük. A kormányfő értékelése szerint, ha az MSZP nem jut be, az „a Fidesznek három plusz mandátumot hozna”.

Orbán ezen kijelentése jelentheti azt, hogy éppen így mozgósítaná a végelgyengülésben lévő MSZP-t a 10 százalékos küszöb elérésére. Az MSZP szavazótáborának elpárolgása ugyanis a potensebb ellenzéki pártokat erősítheti szavazatokban. A Fidesz-KDNP-nek ez azonban nem érdeke, az már annál inkább, hogy több párt között ossza meg az ellenzéki térfelet. A szocialisták „halálhírének” keltése azonban arra is jó most, hogy az ellenzéki pártok az MSZP-re leadott voksokat elveszett szavazatoknak nevezzék, és megpróbálják saját táboraik felé terelni „a párt nélkül maradó” szocialista szimpatizánsokat.

 

Kovács János, az Iránytű Intézet vezető elemzője az Alfahír kérdésére elmondta: egy kormányváltást akaró szavazó ma leginkább a Jobbikra számíthat, ha azt akarja, szavazata biztosan ne menjen kárba, s az általa képviselethez juttatott erők soraiban ne legyenek ott a kormánypártok által kitartott, rendszerépítő ellenzéki politikusok.

Az ATV forrásai szerint nem biztos, hogy Orbán letett a kétharmadról, de szerda este „nem abba az irányba beszélt”.

Orbán kitért az LMP-re is, amellyel kapcsolatban talán saját magát és párttársait is győzködve kijelentette, hogy a Szél Bernadett által vezetett párt „nem köthet szövetséget” a Jobbikkal vagy a baloldal erőivel, „mert akkor szét fog esni”.

Érdekes, vagy inkább beszédes, hogy Orbán magától nem igazán hozta szóba a Jobbikot, és csak képviselői kérdésre volt hajlandó azzal elütni az ellenzéki párt ügyét, hogy nem tekinti riválisnak Vona Gáborékat. Orbán szerint ugyanis lehet, hogy „pár százalékkal jobb eredményük lesz”, jobban szerepelnek, mint amit a közvélemény-kutatások mutatnak, „de nem kormányképesek”. Orbán „legyintő értékelésének” ellentmond, hogy hónapok óta Vona Gábor és a Jobbik lejáratása határozza meg a kormányzati kommunikációs stratégiát. Lényegében az ellenzéki pártra alkották meg a plakáttörvényt és az ÁSZ kézi vezérlése is a Jobbik ellehetetlenítésére irányult.

Orbán olyan kínos és kényelmetlen témákról sem beszélt a frakcióülésen, mint az OLAF-jelentés, illetve az Elios-ügy. Simicska Lajossal kapcsolatban csak viccelődni próbált, amikor a sajtóviszonyok átalakulása kapcsán azt elemezte, hogy sikerült „független” sajtóviszonyokat teremteni, de még szerinte van teendő ezen a téren. Az ATV forrásainak értelmezése szerint ez azt jelenti, hogy újabb sajtóorgánumokat szerezhetnek meg kormány közeli vállalkozók vagy oligarchák, ha Fidesz győzelem lesz április 8-án.