Ismét gyáva volt a magyar kormány, a lengyelekkel ellentétben nem merték meglépni az áfacsökkentést az élelmiszereknél

Ismét gyáva volt a magyar kormány, a lengyelekkel ellentétben nem merték meglépni az áfacsökkentést az élelmiszereknél

Ahogy arról beszámoltunk, a kormány február elsejétől a tavaly október 15-ei szintre korlátozza hat élelmiszertermék (kristálycukor, búzafinomliszt, napraforgó-étolaj, sertéscomb, csirkemell, 2,8%-os tehéntej) árát.

A magyar kormány az üzemanyagokhoz hasonlóan az élelmiszerek esetében sem merte azt meglépni, amit Lengyelországban éppen a héten jelentettek be: ott februártól fél évig nullára csökkentik az élelmiszer, a földgáz és a trágyakészítmények áfáját egy inflációellenes csomag keretében. Az üzemanyagok áfája pedig szintén február elsejétől 23 százalékosról 8 százalékosra csökken.

Ehhez képest az Orbán-kormány ezt Brüsszelre mutogatva nem meri megtenni, ehelyett a hatósági árakat erőlteti most már egyre több termék esetében az elszabaduló árak eltitkolása céljából az áprilisi választás közeledtével.

Tették mindezt annak ellenére, hogy a Jobbik már hónapok óta követeli az alapvető élelmiszerek áfájának a csökkentését, még törvénymódosító javaslatot is nyújtottak be róla, amelyben a tejtermékek, zöldségek, gyümölcsök árát a lehető legalacsonyabb, 5 százalékos általános forgalmi adóval terhelték volna.

Az ellenzék azt szeretné, ha a karácsonyi vacsora nem lenne luxuscikk

A karácsonyi nagybevásárlás fájóan rámutat arra, hogy elsősorban élelmiszerfronton mennyire elszabadult az infláció és ezzel együtt az árak - hangsúlyozta Csárdi Antal, az LMP frakcióvezető-helyettese hétfő reggel a Vásárcsarnok előtt tartott sajtótájékoztatóján. Szerinte, ha végignézzük a teljes élelemiszerpalettát, akkor gyakorlatilag minden élelmiszer típusnál az átlagos inflációt lényegesen meghaladó drágulást figyelhetünk meg.

A bejelentés után jogosan merülhet fel az a kérdés is, hogy mi lesz így azokkal a kisboltokkal és az ott dolgozó több ezer magyar emberrel, hiszen kompenzáció nélkül ezek az üzletek rövid úton nagyon könnyen a bezárás sorsára juthatnak. Hasonló helyzetbe került számos kisebb kút az üzemanyagárak befagyasztása után. Azonban mivel ismét a részletek kibontása nélkül, egy egyperces kampányvideóban történt meg a bejelentés, így ezekre a kérdésekre addig egészen biztosan nem lesz válasz, amíg a Magyar Közlönyben meg nem jelennek a vonatkozó részletszabályok.