Az alapvető élelmiszerek átfogó körénél szeretne elérni áfacsökkentést a Jobbik

Az alapvető élelmiszerek átfogó körénél szeretne elérni áfacsökkentést a Jobbik

Átfogó, az összes alapvető élelmiszert érintő áfacsökkentő javaslatot dolgozott ki a Jobbik – ismertette hétfői sajtótájékoztatóján Z. Kárpát Dániel, az ellenzéki párt alelnöke. Ismertette, az írországi és hazai árakat összevetve több termék drágább Magyarországon, mint abban az Írországban, ahol a minimálbér többszöröse a magyarnak, és ahol kedvezményes áfakulcsokkal törekednek arra, hogy mindenki meg tudja vásárolni ezeket az alapvető élelmiszereket.

Z. Kárpát annyit kért, hogy amit a kormányzat többletként beszedett az adófizetőktől, azzal csökkentsék az alapvető élelmiszerek adóját, ügyelve arra, hogy az árcsökkenéssel járjon együtt. Úgy vélte, ez egy etikai kódex révén oldható meg, melyet a nagy áruházláncok mellett a lehető legtöbb kiskereskedő is aláírhatna.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}

Magyar Zoltán, a Jobbik agrárpolitikusa azt fűzte hozzá, a Covid az élelmiszeriparban nagyon látványosan tetten érhető volt. Egyrészt piaci zavarok keletkeztek, másrészt világossá vált, hogy az élelmiszer-termelés nemzetbiztonsági kérdés is.

Egy év alatt háromszorosára nőtt a műtrágya ára, duplájára a növényvédő szerek ára – közölte, hozzátéve, az előrejelzések szerint januárban már meg fogja haladni a búza tonnánkénti ára a 100 ezer forintot.

Hangsúlyozta, az élelmiszer-előállítók 96 százaléka mikro-, kis- és közepes vállalkozás, a maradék négy százalék nagyvállalkozás, amely kormányközeli oligarchák tulajdona, ők állítják elő az élelmiszerek 70 százalékát. Szerinte kormányzati szinten a kicsikkel összefogva, őket ösztönözve érhetők el olyan élelmiszerek, melyek a hazai fogyasztók számára olcsóbban elérhetők, de mégis biztonságosak, GMO-mentesek.

Stop, drágulás!

Pártja bejelentését követően Jakab Péter elnök Facebook-posztban ismertette, 27 százalékos áfát egyetlen uniós országban sem szed be a kormány, csak nálunk. Itt viszont mindenkitől, a minimálbérestől a közmunkáson át a kisnyugdíjasig. Közölte, két kiló krumpli 440 forint, amin ugyancsak rajta van a 27 százalékos áfatartalom.

Az árak már így is nyugatiak, a bérek és a nyugdíjak viszont még mindig keletiek

– írja az ellenzéki vezető, aki arra buzdít, a polgárok írják alá a Stop, drágulás! petíciót, melyben az alapvető élelmiszerek áfacsökkentését és vele együtt a fogyasztói árak csökkenését is követelik.