A lengyelek nullára csökkentik az élelmiszer, a földgáz és a trágyakészítmények áfáját

A lengyelek nullára csökkentik az élelmiszer, a földgáz és a trágyakészítmények áfáját

Lengyelországban februártól fél évig nullára csökkentik az élelmiszer, a földgáz és a trágyakészítmények áfáját a varsói kormány kedden elfogadott, második inflációellenes csomagja szerint - közölte sajtóértekezletén Mateusz Morawiecki kormányfő.

Megerősítette múlt heti bejelentését is, miszerint az új csomagban február elsejétől 23 százalékosról 8 százalékosra csökken az üzemanyagok áfája. Az intézkedés nyomán 5 zloty körüli értékre (mintegy 393 forint) nyomnák le a literenkénti árakat.

Jakab Péter szerint hazugság, hogy kormány nem csökkentheti a benzin áfáját, hiszen a lengyelek is megtették

Ahogy korábban beszámoltunk róla: a jövő héten a lengyel kormány új antiinflációs programot jelent be, amelynek egyik fő eleme az üzemanyagok áfájának csökkentése lesz. Saját közösségi oldalán, Jakab Péter arról írt ezzel kapcsolatban, hogy mindeközben Orbán nem létező szabadságharcot vív. Hiszen úgy gondolja, hogy az a legnagyobb gond, hogy

Szintén hat hónapra nullára csökkentik februártól a földgáz áfáját, amelyet az előző csomagban már januártól 23 százalékról 8 százalékra faragták le. Emellett július végéig meghosszabbítják az eredetileg januártól márciusig érvényes intézkedést, mellyel 23 százalékról 5 százalékra csökkentették az áram áfáját.

Az élelmiszer után kivetett áfa felfüggesztése kapcsán a kormányfő elmondta: az intézkedés minden, eddig 5 százalékos áfával megadóztatott termékre vonatkozik, vagyis az élelmiszerek döntő többségére. Az inflációellenes csomag havi mintegy 100 zlotyval (7,9 ezer forint) csökkenti a háztartások kiadásait, ezen belül az élelmiszerekre 45 zlotyval (3,5 ezer forint) kevesebbet költhetnek majd a családok.

Az élelmiszer áfájának csökkentése akár 7 millárd zlotyt (550 milliárd forint) bevételkiesést jelenthet az állami költségvetés számára, az összes tervezett áfacsökkentés pedig 15-20 milliárd zlotyval (1,2 ezermilliárd - 1,6 ezermilliárd forint) terhelheti meg az idei büdzsét - mondta el Morawiecki. Nagyon valószínűnek nevezte, hogy az év második felében módosítani kell majd a költségvetést.

A november végi, szintén az üzemanyag-, energia- és gázárak adóit csökkentő első inflációellenes csomag Morawiecki szerint több mint 1,5 százalékponttal, a most bejelentett újabb csomag pedig további 1,5 százalékponttal csökkenteheti az inflációt, amely az év közepén akár 8 százalékos is lehet.

(MTI)