A "zöld útlevelek" kölcsönös elfogadásáról egyeztetett az izraeli kormányfő Orbán Viktorral

A "zöld útlevelek" kölcsönös elfogadásáról egyeztetett az izraeli kormányfő Orbán Viktorral

A közös együttműködés lehetőségeit vitatta meg a koronavírus-világjárvány kezelésének terén Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök Orbán Viktor kormányfővel és Andrej Babis cseh miniszterelnökkel csütörtökön Jeruzsálemben, adta hírül az MTI. 

Közös sajtótájékoztatójukon Netanjahu elmondta, több ötlet napirendre került, köztük például a "zöld útlevelek", vagyis a koronavírus elleni beoltottságot bizonyító igazolványok elfogadása. Az izraeli kormányfő rámutatott,

Izrael már több országgal megegyezett a szabadabb utazást lehetővé tevő digitális immunitásigazolások kölcsönös elfogadásáról, és úgy vélte, fontos lenne Magyarországot és Csehországot is hozzáadni ehhez a körhöz.

A hármas csúcstalálkozón részletesen tárgyaltak arról is, miként vonhatnák be Magyarországot és Csehországot az Izraelben tervezett nemzetközi vakcinagyártásba.

Együtt többre vagyunk képesek

– fogalmazott az izraeli miniszterelnök.

Netanjahu közeli személyes barátjának nevezte mind a magyar, mind a cseh kormányfőt. Nagyrabecsülését fejezte ki amiatt, hogy mindkét ország missziót nyitott Jeruzsálemben, és igaz barátokként segítenek Izraelnek a nemzetközi porondon is.

Orbán Viktor szerint "a hatékony politikai irányítás a koronavírus-világjárvány elleni küzdelem sikerének előfeltétele, ez az izraeli lecke", írja a 24.hu. A miniszterelnök hozzátette, cseh kollégájával azért utazott Izraelbe, hogy megértse, hogyan vált az ország „a világjárvány elleni harc világbajnokává”, s hogyan követheti példáját Magyarország.

A miniszterelnök hangsúlyozta továbbá, Magyarország és Izrael barátsága élő, ennek egyik bizonyítéka pedig, hogy az izraeli-magyar kereskedelem mérlege tavaly is nőtt, miközben a világkereskedelemé több százalékkal csökkent.

Elmondta azt is, az izraeli kormány – a magyar kormánnyal együtt – támogatott egy izraeli befektetést, amelynek célja, hogy lélegeztetőgépeket gyártson Magyarország területén. Valamint megjegyezte: megtanulták, hogy egy világjárvány idején ezekből az eszközökből jobb ellátónak lenni, mint vevőnek. A magyar kormányfő kiemelte: a világ tele van bizonytalansággal, és sokan azt állítják, hogy a pandémiák korszaka vár ránk a jövőben. 

Orbán elmondta, a hatékonyabb védekezés és felkészülés jegyében az izraeli miniszterelnök felvetette, hogy hazánk is vegyen részt egy közös nemzetközi erőfeszítésben, amelynek célja: Izrael területén olyan létesítmények kiépülése, amelyek megkönnyítik a vakcinák és orvosságok kifejlesztését a jövőben.

A felek megállapodása szerint Magyarország csatlakozik az Izrael által előterjesztett nemzetközi kezdeményezéshez az oltást igazoló zöld igazolványról.