Pártpropaganda-e Orbán Viktor határon túliakhoz írt levele?

Az NVB szerint nem, pedig elég gyanús a megfogalmazás.

Igen ám, csakhogy a levél nem csupán egy egyszerű tárgyilagos közlés és kérés, hanem hemzseg az olyan elemektől, amiből nehéz eldönteni, hogy ezt most Magyarország miniszterelnöke vagy a Fidesz pártelnöke küldte.

Ez Szigetvári Viktornak, az Együtt elnökének is feltűnt és kifogással fordult a Nemzeti Választási Bizottsághoz, mivel szerinte a levél pártpropagandának minősül. A politikus szerint csak a Nemzeti választási Irodának van jogköre ahhoz, hogy pártfogultság nélkül tájékoztathassa a választópolgárokat a választással kapcsolatos információkról.

Az Index azt írja, hogy az NVB a kifogást érdemi vizsgálat nélkül leszavazta, arra hivatkozva, hogy a kampányidőszakon túli kampánytevékenység nem tartozik az ő hatáskörük alá. Egyetlen delegáltnak volt ellenszavazata, aki szerint a kifogás nem a kampánytevékenységre vonatkozik, hanem alapelvsérelemre, így mindenképp vizsgálni kellene az esetet.

A határozat nem jogerős, öt napon belül jogorvoslattal lehet fordulni a Kúriához.

Akármi is lesz a végkimenetele az ügynek, az biztos, hogy Orbán Viktor már többször összemosta Fidesz elnöki tisztségét a miniszterelnöki tisztséggel. Kérdéses mennyire tisztességes kormányzati pénzből reklámozni egy pártot, hiszen a levélben burkoltan ugyan, de a Fidesznek tulajdonítja például a kettős állampolgárság megszerzésének lehetőségét, pedig 2010. 05. 26-án 344 képviselő szavazta meg a törvényt, köztük a jobbikos képviselők is.

A levél viszont azt sugallja, hogy azt a pártot kell választani, aki akkor, amikor ez a törvény megszületett kormányon volt.

Az mondjuk érthető, hogy a fideszesek nem hagyhatták ki ezt a ziccert, ugyanis egy elég nagy bázisról van szó. A héten egy tusványosi pódiumbeszélgetésen számolt be arról Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke, hogy 551 ezer olyan nagykorú magyar állampolgár van, aki szavazati joggal igen, de magyarországi lakcímmel nem rendelkezik, közülük pedig háromszázezren iratkoztak fel a választói névjegyzékbe.

Érdekes, hogy míg a Fidesz ennyire nyájas a fent említett szavazótáborral, addig kézzel-lábbal próbálja megakadályozni a kivándorolt magyarok voksolásának egyszerűbbé tételét, és nem engedélyezi számukra a levélben szavazást. Hiába kezdeményezte azt már többször is Szávay István jobbikos képviselő, a kormánypártok már négy alkalommal, értelmezhetetlen indokokra hivatkozva szavazták le az ellenzéki indítványt. Így sokszor többszáz kilómétert kell utaznia egy-egy lelkes, a hazájával még foglalkozó egyénnek, hogy leadhassa szavazatát a kijelölt helyen.

Ez sem meglepő, mivel köztudott, hogy míg a kettős állampolgársággal rendelkező határontúliak körében magas a kormánypártok támogatottsága, addig az országot elhagyók esetében a legalacsonyabb.