A szokásos: Miért nem engedi a kormány, hogy egy londoni magyar is levélben szavazhasson?

Szépeket mondott Semjén Zsolt, csak közben pont ők alkalmaznak diszkriminációt a külföldi magyarokkal szemben.

Semjén Zsolt többek között arról is beszélt, hogy a Magyar Állandó Értekezlet ülésére várhatóan elérik a kitűzött célt, és meglesz az egymillió új magyar állampolgár. A jelenlegi helyzetben ez az egyetlen lehetséges válasz Trianonra - jegyezte meg.

Hozzátette: Erdély, Kárpátalja és Délvidék adta a többségét az új állampolgároknak, de lelkileg hatalmas jelentősége volt annak, hogy mindez a diaszpóra magyarságának is elérhető. 

A kormányfő helyettese közölte: a tapasztalatok alapján elszánt abban, hogy egyszerűsítsék az anyakönyvi vonatkozásokat, és akár a választási szabályokon is változtassanak. Azt kérte, hogy az ösztöndíjasok írják le, a honosításnál hol láttak olyan bürokratikus nehézségeket, amelyek aránytalan terheket rónak az ottaniakra, valamint, hogy a választásoknál mi jelentett problémát a szavazatok leadásánál.

Ha már itt tartunk, nem szabad elfelejteni azt, hogy a külhoni magyarokkal ellentétben az országot elhagyó gazdasági menekültek súlyos diszkriminációval szembesülnek. Ők ugyanis nem szavazhatnak levélben, csak a magyar külképviseleteken, személyesen.

Ezzel kapcsolatban Semjén Zsolt szavaira közleményben reagált Szávay István országgyűlési képviselő, a Jobbik Nemzetpolitikai Kabinetének elnöke. Mint fogalmazott, a kivándoroltaknak a szavazáshoz sok esetben szabadnapra van szükségük, útiköltséget és több száz, vagy akár több ezer kilométernyi utat kell vállalniuk.

A Jobbik ezért a választásokra vonatkozó szabályok bármilyen módosításának megszavazását csak abban az esetben tartja elképzelhetőnek, ha a Fidesz végre hajlandó lesz azon régi javaslatuk támogatására, hogy a levélszavazás lehetősége a külföldön élő magyarokra is kiterjedjen.

A külföldre kényszerült magyarok is egyre sűrűbben hallatják hangjukat amiatt, hogy ők nem szavazhatnak olyan egyszerűen, mint mások. A Jobbik ez irányú javaslatait azonban a kormánypártiak rendre leszavazzák, olyan értelmezhetetlen indokokra hivatkozva, mint például, hogy nincsenek lakcímnyilvántartásaik, miközben ez a határon túli magyarok esetében sem történik máshogy.