Orbán beismerése - Saját magának adott mattot azzal, hogy nem törődött a vidékkel

Orbán beismerése - Saját magának adott mattot azzal, hogy nem törődött a vidékkel
A magyar vidék egy jelentős része elveszítette a népességmegtartó-képességét, nem tudja megtartani a fiataljait. A fiatalok közül nagyon sokan nagyvárosokban, leginkább a fővárosba költöznek, sőt vannak, akik külföldre mennek.

"Szerintem nem a kalandvágy hajtja őket, biztos van ilyen is, de az igazság az, hogy nincs, ami itt tartsa őket"

- ezeket mind Orbán Viktor miniszterelnök mondta a hétvégén megrendezett gazdakongresszuson.

A 12 éve regnáló kormányfő még a drámai mértékű elvándorlásnak az okait is elárulta. A vidék megmaradása érdekében szerinte szükség lenne: 

  • tisztességes megélhetést kínáló munkalehetőségre, ami ne legyen messze, 
  • megfelelő egészségügyi ellátásra, 
  • jó közoktatásra, alsó tagozat helyben, jó színvonalú középiskola valahol a közelben, 
  • szabadidős tevékenységekre (például sportcsarnok),
  • infrastrukturális beruházásokra, például járható(!!!) utakra,
  • valamint, "miután modern világban élünk", kell internetelérés is.

Orbán beismerte: nincs, ami vidéken tartsa a fiatalokat, nincs megélhetés, de még utak sincsenek

Orbán Viktor miniszterelnök egészen döbbenetes erejű beismeréssel szolgált a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) mai gazdakongresszusán. Akár még egy ellenzéki képviselőjelölt is megirigyelhette volna, milyen nyomasztó képet festett le a magyar vidékről, sőt még azt is elismerte, hogy a fiatalok sem kalandvágyból kénytelenek elhagyni a szülőföldjüket.

"Nehéz! Sokan azt mondják, elég volt, feladtuk, én bízom benne, hogy össze lehet őket csábítani"

- sóhajtott fel Tóth Viktor, az Egységben Magyarországért Szabolcs 3-ban induló országgyűlési képviselőjelöltje. A politikussal Ajak községen beszélgettünk, és elmondta, hogy a legközelebbi normális, tisztességes bért adó munkahelyek Nyíregyházán, illetve Nyírbátorban vannak, ám az ingázók számára ez két és fél, három órás buszúttal jár. Jellemző, hogy azok a cégek viszont munkaerőhiánnyal küszködnek, akár 70-80 kilométerre is elküldik a buszaikat, hogy összeszedjék a munkavállalókat. 

A Kisvárda központú választókerületben most teljesen igazat adnak Orbán Viktornak. Nem tudom, mi volt oka volt, hogy ezt elismerte, nem látom a mögöttes szándékot még, valami célja biztos volt ezzel - magyarázta Tóth Viktor. De igaza volt, nincs a vidéknek népességmegtartó-képessége, ritkulnak a buszok, a vonatok, rosszak az utak, egyre nehezebb a közlekedés, a munkahelyek hiánya mellett az infrastruktúra, a mozgástér beszűkülése miatt is egyre többen fognak elmenni - tette hozzá a szabolcsi politikus. 

Ha már Nyíregyháza felvetődött, a megyeszékhely két ellenzéki képviselőjelöltjét is megkérdeztük Orbán Viktor beismeréséről, és a fiatalok kivándorlásáról. 

Lengyel Máté (Szabolcs 1.) például arra a furcsa ellentmondásra hívta fel a figyelmet, hogy bár a nyíregyházi fiatalokat nem sikerül megtartaniuk, nincsenek minőségi munkahelyek, az állami források látványberuházásokra mennek, azonban a város népessége statisztikai szempontból csak kis mértékben csökkent.

Ennek pedig az az oka, hogy a környező falvakból Nyíregyházára vándorolnak az emberek.

Orbán Viktor beismerése bizonyítja, az elmúlt 12 évben nem oldottak meg semmit, nem építettek bérlakásokat, de még csak járható utakat sem - fogalmazott Lengyel Máté.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a legfontosabb, hogy az oktatást helyre tegyük, méghozzá úgy, hogy az extrém alacsony osztálylétszámokat is támogatjuk - szögezte le Aranyos Gábor (Szabolcs 2.). Hozzátette: csak így tudjuk felzárkóztatni a hátrányos helyzetű járásokat, régiókat, csak így tudunk szakképzett erőforrást kiképezni.

"Nehezen tudjuk elfogadni, amikor a szakképzett szabolcsiak Pestre, vagy Dunántúlra költöznek"

- magyarázta az Egységben Magyarországért képviselőjelöltje. 

Ahogy arról tegnap beszámoltunk, Jakab Péter, a Jobbik elnöke is a megyében tartott utcafórumokat, elsőkézből mondta el a tapasztalatait.

"Vissza kell adni az életet a vidéknek. Vissza kell adni az oktatást, az orvosi rendelőt, a minőségi utakat, a megélhetést biztosító fizetéseket, családi gazdaságokat, vagyis vissza kell adni azt a pénzt, amiért a vidéki emberek megdolgoztak, de elvették tőlük a mohó fideszes urak. Higgyék el, a vidéket megnyomorító tolvaj politikusok elszámoltatása csodákra képes a legkisebb faluban is"

- mondta.

A politikust kérdeztük Orbán Viktor hétvégi kijelentéseiről is. 

"Ezt hívják úgy, hogy sakk-matt, amit 12 év alatt saját magának adott Orbán azzal, hogy nem törődött a vidékkel. Szétverték a kistelepülések oktatását, az egészségügyi ellátást, a közúthálózatot, a vasúti vonalakat, a bérek és a nyugdíjak pedig csapnivalóak. Lehet ezt propagandával fényezni, de vannak pillanatok, amikor már nem érdemes tovább hazudni, mert azzal csak a saját sírját ássa az ember. Ez a pillanat pedig most jött el"

- szögezte le Jakab Péter.

A Jobbik elnöke szerint a vidék annyira mélyen van, hogy aki ezt nem ismeri be, az magára haragítja a vidék magyarságát.

Orbán beismerő vallomást tett, de ez 12 év szabadrablás után az ő esetében nem lesz enyhítő körülmény április 3. után

- tette hozzá.