"Bejöttek velem a fülkébe és megmondták, kire kell szavazni"

"Bejöttek velem a fülkébe és megmondták, kire kell szavazni"

Az október 13-i önkormányzati választáson Orosházát a Fidesz jelöltje, Dávid Zoltán húzta be, mindössze 154 szavazattal előzve meg a Közösen Orosháza Városáért színeiben induló jobbikos Szabó Ervint. A városra nem irányult akkora médiafigyelem mint egyéb billegő településekre, noha érdemes lett volna rá, hiszen a bűnszövetkezetben elkövetett csalással vádolt Simonka György körzetének központi települése Orosháza. A politikus elítélése esetén pedig előrehozott választásokat kell tartani, amin a Fidesz kétharmada múlik majd. Nemcsoda hát, ha a kormánypárt mindent bevetett, hogy a város ne kerüljön az ellenzék kezére. Nemcsak egy, az ellenzéki együttműködésből kiugró MSZP-s induló, de választási szövetségesük, a Lungo Drom helyi szervezete is tolta a szekerüket.

 

„Bement velük és mondta a cigányoknak, hogy szavazzatok a Fideszre meg az én családomra”

-meséli lapunknak István, akinél Orosházán bepróbálkozott a Lungo Drom jelöltje, Simondán Éva, hogy segítséget nyújtson neki és feleségének a szavazófülkében. A férfinak a választóhelyiséghez való érkezésekor a Lungo Drom jelöltjei először munkát ígértek, majd mikor átvette a szavazólapokat a szavazóbizottság egyik tagjától, az megjegyezte neki, hogy „Éva majd bemegy veled a fülkébe és segít”.

„Én mondtam, hogy engem nem kell kisegíteni, annyira hülye nem vagyok,”

de a család nem adta fel. István elmondása szerint a visszautasítás után Simondán Milán utánuk ment a fülkébe és közölte, hogy végig az ő családjára kell szavazni.

Noha Istvánt nem tudták eltántorítani döntésétől, másokat igen. Ezt egy helyi roma lakos által készített hangfelvétel is bizonyítja.

A felvétel készítője először el sem akart menni szavazni, csak egy tartozás miatt látogatott el Simondán Gusztávhoz remélve, hogy megkaphatja a pénzét. Végül a férfi rábeszélte a voksolásra.

„Biciklivel voltam. Mondták, hogy menjek velük kocsival, de nem akartam ott hagyni a biciklit, ezért én mentem elől, aztán jöttek utánam az autóval.”

De amint a felvételből is jól hallatszik nemcsak a szavazóhelyiségig, hanem egészen a fülkéig kísérték, ahol megmutatták, kikre kell húznia az ikszet.

„Mondtam, hogy nem vagyok hülye, nem vagyok analfabéta. De jött be velem, ott mondtam is neki, hogy én a Jobbikra akarok szavazni, de mutatta, hogy a Fideszre.”

Horváth Ottó, az ÉKE színeiben induló roma nemzetiségi képviselőjelölt szerint ezt akár 50 vagy több romával is megtehették a Lungo Drom indulói.

„Több roma is mondta, hogy Simondánék azt mondták nekik, ha nem rájuk szavaznak, akkor nem kapnak télen tűzifát, nem kapnak munkát, tesznek róla, hogy ne tudjanak dolgozni és ne kapjanak segélyt.”

-nyilatkozta a férfi, aki mivel úgy vélte arra nincs esélye, hogy ő maga adjon be óvást, felkereste Nagy Norbertet a Firosz helyi jelöltjét, akinél időközben a hangfelvétel készítője is jelentkezett.

Nagy nem akarta ennyiben hagyni az esetet, pláne hogy neki még azt sem engedték, hogy egy barátjának segítsen lezárni a borítékot. Rászóltak, hogy nem mehet oda, miközben a Simondán-család jelöltjei a fülkékbe jártak a romákkal. A Firosz jelöltje a választás másnapján bejelentést akart tenni a választási irodánál, de az se aznap, se a rákövetkező napon nem volt nyitva, külön kellett kérnie, hogy beszélhessen a jegyzővel, hiszen csak 72 órája volt jelezni feléjük az észlelt szabálytalanságot.

„Fogadott egy hölgy, aki azt mondta, hogy jogukban áll nekik bemenni a választópolgárral és segítséget nyújtani. Szerintem ezt nem írja elő semmilyen jogszabály, hogy bejöhet velem egy jelölt és kitöltheti helyettem a papírt és megmondja, hogy kire szavazzak.”

 

A csalás a választás kimenetelére is hatással lehetett

A szabálytalanság nem csak a nemzetiségi választás kimenetelét befolyásolhatta, amin évek óta először sikerült országosan megszorongatnia a Firosznak a Farkas Flórián-féle Lungo Dromot. Míg utóbbi 20, addig előbbi 18 tagot delegálhatott az Országos Roma Önkormányzatba. De a kis különbséggel végződő polgármester-választás eredményére is hatással lehetett.

„Számunkra a választói akarat érvényesítése a legfontosabb. Azt is elfogadjuk, ha nem mi nyerünk, de azt nem tudjuk elfogadni, ha nem tisztességes választás, szavazási eljárási rend alapján kerül bárki is hatalomra.”

-mondta el lapunknak Szabó Ervin a Közösen Orosháza Városáért polgármesterjelöltje, aki a hozzá érkezett megkeresések alapján kifogást nyújtott be a Választási Bizottsághoz, amiben azt kérte, hogy bizonyos választókerületekben és a polgármesterválasztás vonatkozásában is ismételjék meg a választást.

Soha nem látott választási csalás Orosházán?

A Lungo Drom jelöltjei ikszeltek a romák választási lapjain vasárnap- állítják többen is. Az egyikük hangfelvételt is készített a szavazófülkében az esetről. Kövessen minket a legfrissebb videókért! Facebook: https://www.facebook.com/nemzetitv Youtube: https://youtube.com/user/nemzeti1tv Instagram: https://www.instagram.com/nemzeti1tv/ Web: https://www.n1tv.hu