Oroszország a finn határhoz közel telepíti a 70 kilométeres hatótávolságú önjáró lövegeit

Oroszország a finn határhoz közel telepíti a 70 kilométeres hatótávolságú önjáró lövegeit

Moszkva arra figyelmeztetett, hogy amennyiben Finnország csatlakozik a NATO-hoz, akkor erőket fog felvonultatni nyugati határainál.

Oroszország hamarosan a Finnországgal és Norvégiával határos északi katonai körzetébe telepíti legújabb fejlesztésű önjáró lövegeit - közölte szerdán a Rosztyeh állami vállalat vezérigazgatója.

Szergej Csemezov a Ria Novosztyi orosz állami hírügynökségnek adott interjúban kijelentette, hogy befejeződött a 2Sz35 Koalicija-SzV új önjáró tüzérségi egységek tesztelése, és már megkezdődött a sorozatgyártásuk. Az első kísérleti tételt 2023 végéig leszállítják.

"Úgy gondolom, hogy hamarosan megjelennek ott (az északi katonai körzetben), mivel az ilyen osztályú önjáró lövegekre azért van szükség, hogy a lőtávolság tekintetében előnyt biztosítsanak a nyugati tüzérségi típusokkal szemben" - hangoztatta Csemezov az MTI tudósítása szerint.

Vlagyimir Putyin orosz elnök 2021-ben az orosz Északi Flotta státuszát, amelynek felelősségi zónája főként az orosz Északi-sarkvidék volt, északi katonai körzetre változtatta, és ebbe bevonta a Finnországgal és Norvégiával közös határral rendelkező Murmanszki területet is.

Moszkva azzal vádolja a "kollektív Nyugatot", hogy helyettesítő erők által megvívott, áttételes háborút folytat Oroszország ellen. Egyben arra figyelmeztetett, hogy Moszkva Finnországnak az Egyesült Államok vezette NATO-szövetséghez való csatlakozását követően erőket fog felvonultatni nyugati határainál.

Korábban, decemberben az orosz TASZSZ állami hírügynökség arról számolt be, hogy a Koalicija önjáró löveget már bevetették az ukrajnai fronton.

A beszámoló szerint a fegyver önjáró, 70 kilométeres hatótávolságú, 152 mm kaliberű, modern 2A88-as ágyúval van felszerelve, amely percenként több mint tíz lövést képes leadni, amiben célkiválasztási és navigációs folyamatokat automatizáló modern rendszer segíti

- írta a TASZSZ.

(Címlapkép: Wikimedia)