Oroszország és Irán nem engedne teret a szíriai amerikai befolyásnak

"A felek hangsúlyozták Moszkva és Teherán egységes álláspontját arra vonatkozóan, hogy megengedhetetlenek azok a külső próbálkozások, amelyek célja a politikai rendezés forgatókönyvének diktálása" a szíriai konfliktusban - közölte Dmitrij Peszkov, aki "elég konstruktívnak" nevezte a két vezető találkozóját.
 
Vlagyimir Putyin az iráni fővárosban több mint másfél órán át folytatott megbeszélést Ali Hamenei ajatolláhhal. Az orosz elnök azért látogatott az iráni fővárosba, hogy részt vegyen a Gázexportőr Országok Fórumának (GECF) csúcstalálkozóján. Hamenei a Putyinnal való találkozón azt mondta, hogy az Egyesült Államoknak a régióban folytatott politikája fenyegetést jelent mindkét országra. Az iráni vezető ennek fényében a Moszkva és Teherán közötti kapcsolatok szorosabbra fűzésére szólított fel.
 
"Az amerikaiaknak hosszú távú tervük van, megpróbálják uralmuk alá vonni Szíriát és az egész régiót(...). Ez fenyegetést jelent minden ország, kiváltképp Oroszország és Irán számára" - idézte Hamenei szavait az iráni állami hírügynökség. Vlagyimir Putyin a megbeszélésen hangsúlyozta, hogy az orosz légicsapások addig fognak tartani Szíriában, amíg szükség van rájuk azok megbüntetéséhez, akik október végén Egyiptom fölött felrobbantottak egy orosz utasszállító gépet 224 emberrel a fedélzetén.
 
Hamenei hazája korlátlan szolidaritásáról biztosította Putyint az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet elleni szíriai küzdelemben. "Irán támogatja Oroszország Szíriában követett konstruktív politikáját" - mondta a legfőbb iráni vezető, aki arra figyelmeztetett, hogy ha a terroristákat nem állítják meg most Szíriában, akkor nagyon hamar mindenki számára fenyegető, globális veszéllyé válnak.
 
Putyin "jó és megbízható partnernek" nevezte Iránt a régióban. Az orosz elnök szerint Moszkvának szüksége van Teherán együttműködésére a szíriai konfliktus politikai rendezéséhez és az IÁ elleni hatékony harchoz. A két ország egymás iránti szolidaritása jeleként Putyin a találkozó előtt a Korán egyik régi, kézzel írott példányát ajándékozta az ajatolláhnak.
 
Az orosz elnök hazautazása előtt még iráni kollégájával, Haszan Róhánival is egyeztet a szíriai konfliktusról.