A hétfő nem a diplomatáknak kedvez: Németország, Lengyelország és Svédország kiutasított egy-egy orosz diplomatát

A hétfő nem a diplomatáknak kedvez: Németország, Lengyelország és Svédország kiutasított egy-egy orosz diplomatát

Németország, Lengyelország és Svédország hétfőn a múltheti orosz lépésekre adott válaszintézkedésként kiutasított egy-egy orosz diplomatát.

Az érintett országok külügyminisztériumainak hétfői közlése szerint a poznani orosz főkonzulátus, a berlini orosz nagykövetség, illetve a stockholmi orosz nagykövetség egy-egy munkatársát nyilvánították nemkívánatos személynek.

Az ügy előzménye, hogy az orosz külügyminisztérium pénteken közölte: Oroszország kiutasít svéd, német és lengyel külképviseleti alkalmazottakat arra való hivatkozással, hogy nem engedélyezett tüntetésekben vettek részt.

Moszkva az Alekszej Navalnij ellenzéki politikus támogatására megszervezett, törvényellenes tüntetésekkel összefüggésben döntött a három diplomata kiutasításáról - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak hétfőn Moszkvában, védelmébe véve az intézkedést.

Az orosz külügyminisztérium pénteken minősítette nemkívánatos személynek a szentpétervári lengyel és svéd főkonzulátus és a moszkvai német nagykövetség egy-egy munkatársát.

A diplomaták kiutasítása azon lépések következménye, amelyet a moszkvai külföldi képviseletek tettek a törvénytelen zavargásokkal kapcsolatban. Az orosz fél világosan kinyilvánította, hogy nincs szándékában ilyesmit eltűrni

- mondta Peszkov. A diplomatáknak a tüntetéseken való jelenlétéről az elmúlt napok során videofelvételeket mutattak be az orosz tévécsatornákon. A szóvivő hétfőn azt hangoztatta, hogy Oroszország miként korábban, továbbra is érdekelt a EU-val fenntartott kapcsolatok újjáélesztésében.

Nem mi kezdeményeztük a kapcsolatok leépítését. Abból indulunk ki, hogy a feleknek tiszteletben kell tartaniuk egymás érdekeit és mi kategorikusan ellenezzük az egymás érdekeibe való beavatkozást és a kettős mérce alkalmazását 

- tette hozzá.